Standardele de evaluare ANEVAR incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, pe baza carora evaluatorii si-au desfasurat activitatea pana acum. De asemenea, acestea sunt in conformitate cu Standardele Europene de Evaluare (EVS) si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare, elaborate de ANEVAR, se arata intr-un comunicat al asociatiei remis recent redactiei.
"A fost necesar sa adaptam noul set de standarde de evaluare legislatiei si specificului pietei din Romania", explica Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.
De exemplu, doua dintre noile ghiduri, GME 500 si GME 530, se refera la determinarea valorii impozabile a unei cladiri si respectiv la determinarea valorii pe termen lung a bunurilor imobile in cazul emiterii de obligatiuni garantate cu creante si au fost elaborate la solicitarea autoritatilor de reglementare din domeniu, respectiv Ministerul de Finante si Banca Nationala a Romaniei, se mai arata in documentul citat.
Aceste doua standarde vor intra in vigoare imediat ce autoritatile competente vor emite cerintele legale in acest sens. De asemenea, Asociatia mai are in lucru un standard de evaluare pentru creditarea ipotecara in conformitate cu Directiva UE privind creditul ipotecar (MCD) si cu recomandarile Bancii Centrale Europene.
Standardele ANEVAR, obligatorii pentru expertizele din justitie
Conform OG nr. 24/2011, care reglementeaza activitatea de evaluare si profesia de evaluator autorizat, noile standarde de evaluare ANEVAR devin obligatorii pentru toate activitatile de evaluare desfasurate in Romania, fie de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR, fie de catre experti judiciari, se mentioneaza in comunicat.
O consecinta a aparitiei OG nr. 24/2011 o constituie si posibilitatea ca evaluatorii autorizati sa devina experti judiciari pe baza unui interviu organizat de catre Ministerul Justitiei, in conformitate cu prevederile Ordonantei 2/2000, art. 12, lit b. Primul interviu pe aceasta procedura va avea loc la inceputul lunii iunie, conform Ordinului Ministrului Justitiei nr. 1412/C/10.04.2014.
"Astfel, pe langa cele doua mari categorii de evaluari – cele pentru garantarea imprumuturilor si cele pentru raportarea financiara, dorim sa deschidem calea pentru cea de-a treia, evaluarea pentru justitie", precizeaza Vascu.
Activitatea evaluatorilor va fi monitorizata mai strict
Monitorizarea activitatii evaluatorilor a fost prevazuta in OG nr. 24/2011 si a fost demarata prin infiintarea unui Departament de Monitorizare in cadrul ANEVAR. Rolul monitorizarii este unul de preventie si consta in verificarea activitatii desfasurate de fiecare evaluator autorizat, pe baza raportului de activitate anual depus de acesta, se arata in documentul citat.
"Implementarea monitorizarii va asigura acuratetea, corectitudinea si calitatea rapoartelor de evaluare intocmite de membrii nostri. Ne-am propus sa facem un titlu de excelenta din apartenenta la ANEVAR si primul pas in acest sens este sa ne asiguram de profesionalismul si de comportamentul etic al membrilor care ne reprezinta", a declarat presedintele ANEVAR.
Tot in scopul monitorizarii calitatii rapoartelor de evaluare, dar si pentru transparentizarea acestei activitati in cercul ANEVAR – evaluatori –banci – BNR si pentru minimizarea riscurilor privind garantiile colaterale, Asociatia si Banca Nationala a Romaniei au in plan dezvoltarea si promovarea unei baze de date in care sa se regaseasca informatii neconfidentiale din rapoartele de evaluare intocmite pentru garantarea imprumuturilor. Un proiect pilot in acest sens urmeaza sa se desfasoare in ultimul trimestru al acestui an, se mai arata in comunicat.
---
Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania a fost infiintata in anul 2011, in baza OG nr. 24/2011 privind unele masuri in domeniul evaluarii bunurilor, aprobata prin Legea nr. 99/2013, ca organizatie profesionala de utilitate publica, fara scop patrimonial, din care fac parte evaluatorii autorizati care dobandesc aceasta calitate, in conditiile prevazute de lege.
ANEVAR are drept scop organizarea, coordonarea si autorizarea exercitarii profesiei de evaluator autorizat in Romania, reprezentarea si protejarea intereselor profesionale ale membrilor sai, asigurarea exercitarii independente a profesiei de evaluator autorizat cu respectarea deontologiei profesionale si a unui inalt nivel de calificare profesionala, precum si promovarea standardelor, metodelor si tehnicilor de evaluare in activitatea evaluatorilor autorizati.
ANEVAR reprezinta 4200 de membri titulari persoane fizice si 300 de companii care detin calitatea de membri corporativi.