1. Compensarea orelor suplimentare cu ore libere platite in 60 de zile – 4 luni – 6 luni -12 luni
Este permisa in:
- art. 122 Codul muncii – compensarea in urmatoarele 60 de zile
- art. 114 alin. (2)-(6) Codul muncii – compensarea in 4-12 luni.
Aceste aspecte sunt permise ca o exceptie de la durata normala a timpului de lucru de 8 ore, respectiv durata maxima a timpului de lucru de 48 de ore saptamanal.
Cert este ca posibilitatea de compensare cu zile libere a muncii suplimentare in 60 de zile este o prima solutie de flexibilizare. Dar perioada de referinta poate fi extinsa la:
- 4 luni
- maxim 6 luni - conditia este ca acest interval sa fie prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil – deci inclusiv la nivel de unitate;
- maxim 12 luni – in conditii mai restrictive:
- angajatorul are obligatia sa respecte reglementarile privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor - conditie care oricum este de la sine inteleasa, cata vreme activitatile de sanatate si securitate a muncii au ca scop prioritar prevenirea riscurilor profesionale.
- acest interval sa fie prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil
- din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii.
Unde castiga angajatorul
In caz de munca suplimentara „salariatul beneficiaza de salariul corespunzator” - adica de salariul normal. In cazul imposibilitatii de compensare, art. 123 Codul muncii dispune ca se va plati un spor de minim 75% la salariul de baza. „Minim” inseamna ca, daca in contractele colective de munca aplicabile se prevede un spor in procent mai mare, se aplica acesta.
Pentru a nu aplica sporul, solutia este extinderea intervalului de referinta pana la 12 luni, prin CCM aplicabil (deci NU prin Regulamentul intern) si acordarea de zile libere pentru compensarea orelor suplimentare.
Atentie! Tinerii sub 18 ani nu pot presta munca suplimentara, deci lor nu li se aplica prevederile privind perioadele de referinta .
Acest articol este un fragment din documentul Flexibilizarea timpului de lucru al salariatilor: 10 metode prin care iti poti majora profitul, disponibil in Magazinul AvocatNet.ro.
Materialul de 15 pagini iti pune la dispozitie.
- solutiile de flexibilizare a timpului de lucru care iti vor aduce beneficii material tie si afacerii tale
- recomandari detaliate si sfaturi practice pentru a putea pune in aplicare metodele prezentate astfel incat sa fie in avantajul tau, dar cu respectarea tuturor reglementarilor legale
Descarca acum materialul pentru 12 euro + TVA din Magazinul AvocatNet.ro sau citeste-l gratuit, impreuna cu alte zeci de documente utile, pentru 58 de lei/luna pe Superlege.ro.