Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei, publicat ieri pe pagina sa de internet, absolventii de clasa a XII-a, care au promovat Bacalaureatul, pot sa isi ridice adeverintele care atesta acest fapt, incepand de luni, 14 iulie, ora 8.00, de la sediul unitatilor de invatamant. Documentele sunt valabile in tara si in strainatate.
"Precizam ca adeverintele pot fi utilizate atat in tara, cat si in strainatate, pentru inscrierea in institutiile de invatamant superior, fara riscul de a fi respinse. Toate universitatile din Romania au luat act de aceasta situatie, iar Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinta emis de inspectoratele scolare romanesti catre baza de date a retelei internationale ERIC - NARIC. Prin intermediul acestei retele, creata de Uniunea Europeana, Consiliul Europei si UNESCO, se comunica toate informatiile in materie de recunoastere si echivalare a documentelor oficiale emise de institutiile statelor si de alte institutii de invatamant", se mentioneaza in documentul de presa.
Adeverintele au o valabilitate de 12 luni.
Important! Modelul adeverintei de promovare a fost aprobat prin Ordinul MEN nr. 3.838/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 518 din 11 iulie 2014 si care a intrat in vigoare in aceeasi zi. Puteti consulta actul normativ in zilele urmatoare in sectiunea noastra de Legislatie.
Anul acesta este primul in care elevii care au promovat Bacalaureatul primesc adeverinte, in locul diplomelor, dupa ce procurorii anticoruptie au demarat o ancheta privind monopolul unei companii private care emitea aceste acte, informeaza agentia de presa Mediafax.
Astfel, ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a determinat Ministerul Educatiei sa renunte la colaborarea cu compania care tiparea diplomele de Bacalaureat si sa faca demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor sa se faca de catre stat, prin Imprimeria Nationala, precizeaza aceeasi sursa.
OUG nr. 49/2014 privind modificarea Legii educatiei, recent intrata in vigoare, prevede ca Ministerul Educatiei gestioneaza modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor scolare, prin controlarea periodica a modului de folosire a acestora de catre institutile si unitatile de invatamant, avizeaza necesarul de formulare solicitat si comanda pentru tiparirea acestora.
In aceste conditii, avand blocata temporar activitatea de realizare a diplomelor, MEN a decis ca toti candidatii care au promovat anul acesta Bacalaureatul sa primeasca adverinte in locul diplomelor care, conform legii, trebuiau eliberate in cel mult 10 zile de la terminarea examenului, mentioneaza Mediafax.
60% din absolventii de clasa XII-a au promovat Bacalaureatul
Examenul de bacalaureat national din 2014 s-a desfasurat in conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare aprobata prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 4.799/2010 privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat – 2011. Asadar, examenul de anul acesta a fost sustinut la aceleasi probe ca si in anii precedenti, in perioada 10 iunie - 4 iulie.
Ministerul Educatiei Nationale a centralizat situatia partiala a ratei de promovare a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2014, informeaza institutia intr-un comunicat de presa publicat recent pe site-ul propriu.
Astfel, conform datelor din 7 iulie, aproape 60% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat Bacalaureatul. "Procentul este mai mare cu 3%, comparativ cu situatia partiala centralizata in iulie 2013 (pentru aproximativ 99% din date), cand acesta era de 55,65%. In randul celor promovati, cele mai multe medii au fost inregistrate pe segmentul 8 - 8.99: 25.290", puncteaza MEN in documentul de presa.
Pe discipline, situatia arata astfel: la proba scrisa de Limba si literatura romana, din totalul celor 137.182 de absolventi, 108.234 (78,90%) au obtinut medii peste 5.
La proba scrisa de Limba si literatura materna, din totalul celor 6.658 de absolventi, 6.285 (94,40%) au obtinut medii peste 5. La proba scrisa obligatorie a profilului, din cei 137.677 de absolventi, 107.002 (77,72%) au reusit sa obtina medii peste 5, iar la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii, din cei 137.555 de absolventi, 110.486 (80,32%) au obtinut medii peste 5.
Din totalul celor 161.682 de absolventi inscrisi, s-au prezentat 150.682. Alti 11.000 au absentat. 273 de absolventi au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.
Rezultatele finale ale bacalaureatului, cele de dupa contestatii, au fost afisate aici pe 11 iulie.
Puteti consulta aici calendarul complet al bacalaureatului.
Comentarii articol (3)