N-are nevoie Romania de bani? Bancile straine au retras 1,2 miliarde de euro, iar exodul va continua, scrie economica.net.
20% din liniile de finantare ale bancilor din Romania s-au evaporat anul trecut. Bancile straine prezente au redus finantarea subsidiarelor de la noi cu 1,2 miliarde de euro. Potrivit Bancii Nationale, bancile mama isi iau banii inapoi pentru ca nu au cui sa dea credite in Romania si au nevoie de ei pentru imbunatatirea bilanturilor de acasa. Reducerea RMO din acest an lasa si mai multi bani pentru inapoierea liniilor de credit.
Lichiditatea in sectorul bancar nu a fost o problema anul trecut, arata raportul BNR pe 2013. Banca centrala si-a reluat pozitia de debitor net in sistemul bancar si a intrat pe pierdere, in timp ce liniile de finantare de la bancile mama s-au redus cu 1,2 miliarde de euro – asta include liniile de finantare care au ajuns la scadenta si nu au fost reinnoite.
La ce sa te astepti daca ai datorii la stat!, anunta evz.ro.
Pe fondul crizei, fiscul a devenit tot mai atent cu sumele pe care romanii le datoreaza statului. Daca „uita” sa treaca pe la trezorerie, romanul se va trezi cu contul poprit, fie ca e vorba de banii din salariu sau de un depozit.
Nu numai fiscul poate dicta poprirea conturilor. Administratiile de proprietari (pentru neplata intretinerii) sau alte institutii pot obtine o decizie judecatoreasca in acest sens. Numai ca, din cauza procedurilor de executare silita, clientul ajunge sa achite, pe langa datoria efectiva, si alte cateva zeci de euro, comisioane bancare.
Romania este codasa Europei la absorbtia fondurilor UE, dar face progrese vizibile, informeaza adevarul.ro.
Cu sume contractate in proportie de 94% din total si sume atrase de numai 37%, Romania este ultima tara din UE din punctul de vedere al absorbtiei fondurilor europene, arata un studiu al companiei de consultanta KPMG. Autorii remarca, insa, o accelerare puternica a absorbtiei de fonduri structurale in 2013.
Romania a atins un nivel de absorbtie a fondurilor europene de aproximativ 34%, in 2013, sumele decontate de Comisia Europeana ajungand la 2,88 miliarde de euro, fata de intreaga perioada cuprinsa intre anii 2007 si 2012, cand a fost atrasa o suma de 2,2 miliarde de euro.
Comentarii articol (0)