In mod eronat, cei urmariti silit considera ca daca locuiesc spre exemplu intr-o zona rurala, mai izolata, executorul judecatoresc nu va veni sa le ridice masina asa cum s-ar astepta, insa in fond realitatea este alta.
Trebuie sa fie atenti aceia ce au banuiala ca sunt executati silit, la momentul in care primesc, conform procedurii, somatia de executare, denumita in doctrina si somatia de o zi, moment de la care incepe de fapt procedura de executare silita. In cazul in care debitorul nu se conformeaza acestei somatii, art. 739 din Codul de procedura civila imputerniceste atat de mult pe executor, incat potrivit alin. 1 "In cadrul procedurii de urmarire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecatoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, facand mentiunea acestei masuri si pe certificatul de inmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv".
Practic din acel moment, bunul nu se mai vinde si nu se instraineaza din patrimoniul debitorului.
Intrebarea imediat urmatoare pusa de debitori a fost evident, ce se intampla daca acestia nu prezinta certificatul de inmatriculare si nici talonul, pentru efectuarea mentiunilor precizate. Aici intervine iarasi legea cu un ansamblu de norme protectoare, excesive am aprecia noi, fata de pozitia oricum defavorizata a debitorului si indica faptul ca agentul de politie rutiera va putea opri in trafic autovehiculul sechestrat si va proceda la ridicarea certificatului de inmatriculare, a cartii de identitate, punand in vedere conducatorului autovehiculului ca bunul este sechestrat si sa se prezinte intr-un termen rezonabil la executorul judecatoresc.
O alta masura imediata va fi aceea de a-l anunta pe executorul judecatoresc care a aplicat masura sechestrului, urmand ca aceasta operatiune sa fie consemnata de catre organul de politie intr-un proces-verbal, in care se va face si o descriere sumara a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisa conducatorului autovehiculului.
Sechestrul asigurator, ce tinde ulterior spre valorificarea efectiva a bunului, este de asemenea notat in baza de date a serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, astfel incat la orice control al politiei rutiere fie ca sunteti depistat cu viteza, fara centura sau orice alta contraventie, prin verificarea in baza de date, se instituie sechestrul in mod imediat si absolut, astfel debitorul neputand sa instraineze autoturismul fara actele masinii.
Prin urmare concluzia pe care trebuie sa o tragem din elementele precizate mai sus, este aceea ca nu necesita o depistare efectiva a bunului mobil de catre executor, atata vreme cat zecile de filtre de politie actioneaza ca o prelungire a executorului si orice oprire poate insemna in mod imediat si retinerea tuturor actelor autoturismului.
Imediat dupa ce procedura de sechestru a fost pusa in aplicare sau daca autoturismul este in posesia unui administrator sechestru sau chiar a debitorului si acesta consimte spre vanzare, valorificarea se va face conform dispozitiilor vanzarii la licitatie publica in termen de cel putin 2 saptamani si cel mult 4 saptamani de la aplicarea sechestrului.
Ca un ultim aspect ce vine in ajutorul si pentru mentinerea starii de legalitate a tuturor actelor emise de executor in cadrul acestei proceduri, ce pot contine si greseli, debitorul sau persoana interesata de executarea silita, poate sa promoveze contestatie la executare, in cazul in care procedura executionala nu este conforma dispozitiilor Codului de procedura civila. Un aspect ar putea fi chiar lipsa publicatiei de vanzare prezente la sediul biroului de executor judecatoresc sau lipsa mentiunilor asupra numarului dosarului de executare.
Pentru aceste motive, legea gaseste ca nulitatea operanta este aceea absoluta si se poate desfiinta intreaga executare silita daca procedura executionala nu este respectata.
Comentarii articol (3)