Material scris de Andy Szekely, speaker, autor, trainer si consultant pentru: performanta personala, comunicare/persuasiune, public speaking si leadership
Ce obtii din acest articol?
O harta a celor mai importante obiective de atins pentru relatiile evoluate. Ma refer aici mai ales la relatiile pe termen lung, cum ar fi cele familiale sau cele cu parteneri de afaceri impreuna cu care vrei sa construiesti pe termen lung.
O precizare de inceput:
Dupa mine, toate relatiile de acest gen au mare importanta pentru dezvoltarea personala si reprezinta o super-scoala la care nu dai niciodata examenul final.
E-urile pe care ti le recomand in relatiile tale importante sunt principii care te vor duce la un nivel profund de intelegere si evolutie. Eu cred ca aceasta este calea regala de crestere personala.
Un individ care nu isi testeaza caracterul in relatie cu cei care il pot rani poate sa traiasca fantezia ca evolueaza, dar evolutia lui e partiala in cel mai bun caz. Numai cand dai prilejul celor suficient de apropiati de tine sa iti spuna ce se vede in sufletul tau de la mica distanta vei reusi sa te intelegi cu adevarat.
Ce sa faci pe un astfel de drum?
Aplica urmatorul decalog de principii explicate:
10 E-uri necesare pentru relatia ta
1. Evolutia (fiecaruia)
Si tu, si partenerul tau va aflati intr-un proces de crestere si va sustineti reciproc. Daca fiecare creste in felul lui si in ritmul lui, la un moment dat este pus in pericol chiar motivul pentru care v-ati intalnit: maximizarea nivelului la care poti sa inveti si sa te bucuri de viata.
2. Evaluarea (realitatii)
Impreuna cu sotia mea intru din cand in cand in polemici amicale legate de semnificatia cuvintelor. Avem experienta diferita, asa ca uneori intelegem cuvintele nuantat. Acest exercitiu este foarte bun si il recomand pentru orice relatie pentru simplul motiv ca ajuta la evaluarea corecta a lumii in care traim. O relatie ar trebui sa te ajute sa intelegi realitatea mai bine, nu sa fugi de ea.
3. Egalitatea (partenerilor)
Relatiile importante se construiesc intre egali. Chiar daca uneori tu ai mai multa experienta sau cunoastere decat partenerul intr-un domeniu, viata va va pune cu siguranta si in situatia inversa. In consecinta, nu te considera nici superior, nici inferior.
4. Energia (de calitate)
Fara energie nimic nu se misca. In relatii acest lucru este foarte adevarat. Daca vrei sa te bucuri de relatie, cauta cu obstinatie energia de calitate. Pentru relatiile de cuplu poate fi vorba de intimitate. Pentru prietenii sau parteneriate de afaceri poate fi vorba de loialitate si incredere. Oricare ar fi situatia, ambii parteneri ar trebui sa caute sa creeze momente cu energie de foarte buna calitate, adica experiente placute.
5. Expunerea (vulnerabila)
Ca sa cresti, e necesar sa iti asumi ce vrei de la relatie. Adica, sa ceri ce vrei si sa admiti cand gresesti. Uneori ne este frica sa cerem de frica sa nu il ranim pe celalalt. Alteori, nu ne recunoastem erorile pentru ca vrem sa ne aparam pozitia. Pare paradoxal, dar in relatiile importante suntem mai expusi decat in oricare alta interactiune, pentru ca oamenii care ne sunt cei mai apropiati ne pot rani cel mai mult. Cand iti asumi asta, cresti mai repede pentru ca il lasi pe celalalt sa te ajute sa cresti chiar daca doare.
6. Empatia (pana la daruire)
Iti pasa de celalalt? Lui ii pasa de tine? Va simtiti reciproc nevoile si asteptarile? Aceste intrebari tintesc spre iubirea impartasita intre semeni. Pune-ti si intrebarile: „Cat de des ma gandesc la celalalt?” „Cat de mult vin spontan in intampinarea nevoilor sale?” Empatia se poate construi prin daruire. Faci asta?
7. Exigenta (standardul relatiei)
Orice relatie are nevoie sa creasca si mai ales... sa nu scada. In multe relatii partenerul ajunge sa te cunoasca... „ca pe un cal breaz” si de aceea nu mai incearca sa iti atraga atentia asupra lucrurilor care ridica nivelul de satisfactie in relatie. Cand unul din parteneri ajunge sa spuna despre celalalt „Asa e el... nu se mai poate schimba”, introduce o limitare in standardul de crestere al relatiei. Nu il impovara pe celalalt cu asteptarile tale ca nu s-ar putea schimba. Oamenii se pot schimba la orice varsta. Relatiile, la fel.
8. Experienta (numara binecuvantarile)
Din cand in cand merita sa faci o lista cu ceea ce este bine si frumos in relatie. Experientele bune impartasite sunt investitii in viitorul relatiei. Ele au puterea sa schimbe perspectiva si sa „curete” relatia de resentimente. Daca dai atentie la ce a fost bine, vei avea tendinta si in viitor sa fii atent la ce este benefic.
9. Explorarea (fa ceva nou)
Din cand in cand adauga sare si piper in relatie descoperind impreuna lucruri noi. O calatorie intr-un loc special, un sport practicat in comun, niste cursuri sau niste lecturi impartasite sunt subiecte de explorare care tin viu spiritul relatiei.
10. Elevarea
Orice relatie are o dimensiune spirituala, indiferent ca este relatie de cuplu sau de parteneriat in afaceri. E drept, nu toti oamenii au curajul sa exploreze aceasta dimensiune, dar asta nu inseamna ca ea nu exista. Pentru majoritatea oamenilor, a simti in comun emotii puternice este cea mai apropiata exprimare a spiritualitatii. Totusi, exista modalitati prin care sa „iti dai voie” sa te ridici spiritual impreuna cu celalalt, iar in unele cazuri este cel mai important lucru ce se poate face impreuna. Fara sa aluneci in ezoterism ieftin, puteti invita in viata voastra practici meditative, activitati filantropice, cursuri de profil sau calatorii cu tenta initiatica sau alte experiente ce imbogatesc si spiritul, nu doar mintea si inima.
Cand relatia ta consuma aceste E-uri, ea devine mai puternica. Dupa cum ai vazut, e invers fata de mancare. Acolo E-urile sunt nocive. Aici sunt hranitoare...
Pofta buna...
Si
Inspiratie!
Andy Szekely
P.S. Daca vrei sa ne cunoastem, vino la acest final de saptamana la un curs intensiv de doua zile (program de la 14:00 la 21.30 vineri si de la 9:00 la 18.00 sambata), unde vei invata pe baza metodei BEST LEVERAGE FEEDBACKTM, dezvoltata de mine, cum sa devii managerul brandului tau personal in public, fie ca faci o prezentare, fie ca vrei sa tii un discurs.
Pentru o experienta de invatare eficienta, am inovat aceasta scurtatura de invatare sub forma metodei BLF, pentru a-ti crea o perspectiva clara despre 3 puncte principale in procesul natural de branding personal:
• Cum CAPTEZI atentia audientei in orice prezentare, chiar daca oamenii sunt sceptici, plictisiti sau dezinteresati
• Ce loc poti ocupa in mintea publicului tau
• Tips&tricks pentru livrare de informatie in mod interesant si angajant pentru public.
Am o veste buna pentru cititorii AvocatNet.ro: beneficiati de un discount 25% daca folositi codul AvocatNet25 la inscriere. Mai multe detalii despre cursul intensiv gasiti aici.
Comentarii articol (3)