ACCES GRATUIT
Ucenicia la locul de munca
În Monitorul Oficial a fost publicata noua lege a uceniciei la locul de munca care va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicare, a declarat miercuri, într-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Articolul continuă mai jos
Legea uceniciei la locul de munca completeaza cadrul normativ privind formarea profesionala. Ucenicia ca forma de pregatire profesionala a functionat în tara noastra pâna în anul 2003 în cadrul sistemului de formare initiala, prin scolile de ucenicie. În comparatie cu scoala de ucenici noul concept are o serie de particularitati care-l deosebesc fundamental si anume faptul ca el combina învatarea la locul de munca pusa la dispozitie de un angajator cu formarea în afara locului de munca, la un furnizor de formare profesionala autorizat sa organizeze asemenea programe, implica participarea directa a angajatorilor, oferind posibilitatea acestora de a realiza formarea profesionala a ucenicilor în functie de nevoile proprii, individualizeaza pregatirea profesionala, iar la încheierea perioadei de ucenicie, precum si dupa evaluarea finala a pregatirii, ucenicul primeste un certificat recunoscut pe piata fortei de munca. Printre cele mai importante prevederi ale legii uceniciei la locul de munca se numara faptul ca ucenicul are calitatea de angajat în baza unui contract individual de munca de tip particular, denumit Contract de ucenicie la locul de munca, si care pe lânga clauzele obligatorii ale unui Contract Individual de Munca prevazut de legislatia în domeniu contine si elemente referitoare la pregatirea profesionala a ucenicului. Modelul cadru al Contractului de ucenicie se aproba prin Hotarâre de Guvern.
Vârsta persoanelor care pot fi încadrate ca ucenic este cuprinsa între 16 si 25 de ani, iar în mod exceptional pot încheia un Contract de ucenicie si tinerii care au împlinit 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantului legii. Angajatorii care doresc sa încheie contracte de ucenicie la locul de munca trebuie sa fie autorizati de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Pot încheia Contracte de ucenicie la locul de munca si persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, iar durata Contractului de ucenicie la locul de munca este cuprinsa între sase luni si trei ani. Coordonarea activitatii de formare profesionala a ucenicului se realizeaza de catre o persoana atestata în acest scop, numit maistru de ucenicie, iar ucenicia la locul de munca se realizeaza pentru calificarile de nivelul I, II si III stabilite prin legislatia în vigoare si pentru ocupatiile cuprinse în Clasificarea Ocupatiilor din România (COR) pentru care exista standarde ocupationale sau standarde de pregatire profesionala. Activitatea de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca este sustinuta de stat de la bugetul asigurarilor pentru somaj, prin acordarea angajatorilor care încadreaza persoane pe baza unui Contract de ucenicie la locul de munca, a unei sume egale cu 50 la suta din salariul minim brut pe tara pentru fiecare ucenic. De asemenea, se acorda angajatorilor o suma egala cu contravaloarea lunara a serviciilor de instruire teoretica a ucenicului fara a depasi 20 la suta din salariu de baza minim brut pe tara. Pentru aplicarea prevederilor acestei legi, în termen de 90 de zile de la aparitia în Monitorul Oficial, vor fi adoptate de catre Guvern normele metodologice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)