1. Artistii Operei Comice pentru Copii au obtinut Medalia de Aur la Campionatul European de Folclor
Artistii Operei Comice pentru Copii din Bucuresti au castigat, la cea de-a VI-a editie a Campionatului European de Folclor "Euro Folk" 2014, Medalia de Aur si Placheta Orfeul de Aur, calificandu-se totodata in marea finala a concursului in care va fi desemnat castigatorul Grand Prix-ului.
De asemenea, solistii Operei Comice, Oana Serban, Lucia Racoveanu, Roberta Enisor, Jennyfer Dumitrascu si Bogdan Serban au fost rasplatiti cu Premii Speciale la Euro Folk 2014. Premiile au fost acordate "ca o incununare a evolutiilor artistice si a succesului de care s-au bucurat artistii".
Campionatul European de Folclor "Euro Folk" 2014 s-a desfasurat in perioada 9 iulie — 13 iulie, in Bulgaria, in localitatile Nessebar, Burgas, Sveti Vlas si Pomorie, sub egida EAFF (European Association of Folklore Festival) si a Euro Folk Academy. Considerat "Numarul 1" in Europa, la festival participa anual intre 9.000 si 15.000 de muzicieni, interpreti si dansatori din toata lumea.
"I Romeni e la Grande Guerra/Romanii si Marele Razboi", expozitie foto-documentara dedicata aniversarii centenarului Primului Razboi Mondial, a fost inaugurata recent la Palatul Cusani din Milano.
Expozitia reuneste peste 40 de panouri foto-documentare menite sa prezinte publicului implicarea romanilor si a Romaniei in Primul Razboi Mondial pe baza documentelor de arhiva, a fotografiilor, ilustratiilor contemporane si a documentelor de presa.
Expozitia este organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Consulatul General al Romaniei la Milano, MNIR, Arhivele Nationale ale Romaniei si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in colaborare cu Circolo Unificato Esercito din Milano si Comando Militare Esercito Lombardia si beneficiaza de patronajul Ambasadei Romaniei in Republica Italiana, al Regiunii Lombardia, al Provinciei Milano si al Primariei orasului Milano.
Castelul Bran din Romania reprezinta o destinatie fantastica pentru iubitorii de vampiri din intreaga lume, scrie publicatia britanica Daily Mail, care detaliaza istoria fortaretei situate in judetul Brasov, despre care cotidianul mai spune ca este "un edificiu misterios si frumos".
"Castelul Bran, care este pozitionat pe un varf de colina de langa Brasov, in centrul Romaniei, a fost strans legat de Contele Dracula. Construit la inceputul secolului al XIV-lea, castelul este deschis publicului, vizitatorii avand posibilitatea sa cerceteze camerele care scartaie si pasajele intunecate", scriu jurnalistii britanici, intr-un articol publicat pe dailymail.co.uk.
Potrivit publicatiei britanice, turistii cu o vedere agera vor descoperi insa ca Dracula nu a existat. Faimosul vampir a fost creat de romancierul irlandez Bram Stoker in volumul sau emblematic "Dracula", publicat in 1897. Pe de alta parte, Stoker nu a vizitat niciodata Romania. Dracula este un conte transilvan, stapan al unui castel ridicat pe un varf de stanca inalta, de unde strajuieste valea raului serpuind prin principatul Transilvaniei. Castelul Bran este insa singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, astfel ca lumea intreaga se refera la el ca fiind Castelul lui Dracula, mai scrie Daily Mail.
Olimpicii romani au cucerit sase distinctii - o medalie de aur si cinci medalii de argint - la a 55-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, desfasurata in perioada 3 - 13 iulie, in Cape Town (Africa de Sud).
Medalia de aur a intrat in posesia lui Stefan Spataru (laureat cu argint si bronz la ultimele doua editii), elev in clasa a XI-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti. Medaliile de argint au fost cucerite de Simona Diaconu, Paul-Gabriel Musca, Andrei Teodor Andronache, Viorel Andrei Bud, elevi ai Liceului Teoretic International de Informatica din Bucuresti si Ioan-Laurentiu Ploscaru, elev la Colegiul National „Alexandru Lahovari” din Ramnicu Valcea.
Delegatia Romaniei a fost condusa de Radu Gologan, profesor universitar doctor al Universitatii Politehnica Bucuresti si a fost insotita de Bogdan Enescu, profesor la Colegiul National „B. P. Hasdeu" din Buzau, in calitate de coordonator al activitatii elevilor. Din partea Societatii de Stiinte Matematice din Romania au participat, ca observatori in juriul Olimpiadei, Mihai Baluna, profesor la Colegiul National „Mihai Viteazul” din Bucuresti si Omer Cerrahoglu, elev la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare si multiplu medaliat la aceasta prestigioasa competitie (doua medalii de aur si trei de argint in intervalul 2009 - 2013).
5. O fotografie a unui roman, cu un peisaj din Muntii Rodnei, publicata in National Geographic
O fotografie realizata de Mihai Nicoara din Suceava, care ilustreaza un peisaj surprins in Muntii Rodnei, a fost publicata in National Geographic, la sectiunea online "Daily Dozen", in care sunt integrate poze alese de editorii prestigioasei publicatii.
"Intr-o zi buna, am descoperit acest peisaj frumos in Muntii Rodnei", se arata in descrierea fotografiei, care a fost publicata in data de 14 iulie. In fotografia realizata de Mihai Nicoara sunt evidentiati mai multi bujori de munte si lacul Lala Mic, localizat in Muntii Rodnei, sub varful Ineu.
"Multumiri National Geographic!!! Dupa foarte multe incercari... mi s-a publicat o fotografie pe care am realizat-o in muntii Rodnei", a scris fotograful pe pagina sa de Facebook.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)