Concret, Senatul a adoptat miercuri, in calitate de prima camera sesizata, proiectul de lege pentru modificarea si completarea art.55 si art.158 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Documentul modifica Legea pensiilor, in sensul ca recunoaste grupa I de munca pentru toate persoanele care au cel putin 2 ani lucrati in aceasta grupa, ca fiind activitate desfasurata in conditii speciale.
Aceasta in conditiile in care, actualmente, legislatia stabileste ca doar cei care au efectuat un stagiu minim de 6 ani in grupa I de munca beneficiaza de reducerea varstei de pensionare.
"La stabilirea stagiului de cotizare realizat in conditii deosebite sunt luate in calcul, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare, si perioadele de vechime in munca mai mici de 2 ani realizate in grupa I de munca si grupa a II-a de munca, pana la data de 1 aprilie 2001", se precizeaza in proiectul de act normativ.
Asadar, de reducerea varstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, si persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca pe o perioada mai mica de 6 ani.
Initiatorii proiectului de act normativ au motivat ca masura propusa este necesara pentru egalitate de tratament, astfel incat, de reducerea varstei stadard de pensionare, sa beneficieze si persoanele care au desfasurat activitati in grupa I de munca pe o perioada mai mica de sase ani.
Legea pensiilor a mai fost modificata la sfarsitul anului 2013 prin Legea 380/2013, care a stabilit ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor fi incadrate in conditii speciale.
De exemplu, potrivit Legii nr. 380/2013, o persoana care a lucrat sase ani in grupa I beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu trei ani. De asemenea, daca o persoana a lucrat 20 de ani in grupa I, aceasta va beneficia de o reducere de zece ani. Cea mai mare reducere este pentru persoanele care au lucrat in grupa I 26 de ani sau chiar mai mult, aceasta fiind de 13 ani. Mai multe detalii AICI.
__________
Actualizare (04.06.2015): Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in data de 3 iunie, insa cu anumite modificari fata de forma aprobata de Senat. Mai multe informatii gasiti in acest articol.
Comentarii articol (36)