Legea pensiilor de stat ar putea fi modificată, potrivit unui proiect legislativ aflat, de miercuri, în dezbaterea senatorilor, astfel încât și cei ce au desfășurat activități încadrate în grupa I și/ sau a II-a de muncă în unitățile cu profil chimie și petrochimie să poată ieși mai devreme la pensie.
Prin
proiectul de lege de la Senat se urmărește modificarea
Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât o nouă categorie să apară în lista locurilor de
muncă în condiții speciale.
Concret, așa cum apare în document, în categoria locurilor de muncă în condiții speciale vor fi încadrate și
“activitățile desfășurate de muncitorii şi personalul tehnic operativ pe întreg teritoriul unităţilor din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit legislației anterioare”.
De asemenea, se stabilește că va fi asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfăşurat activităţi la locurile de muncă încadrate în grupele I și/ sau II de muncă, potrivit vechii legislații, aflate în fabricile cu profil chimie și petrochimie.
Pentru cei care au lucrat în industria chimică sau petrochimie, reducerea vârstei standard de pensionare va fi de 13 ani, iar stagiul complet de cotizare este stabilit la 25 de ani.
De prevederile din proiect vor beneficia, la cerere, și cei care
au ieșit deja la pensie. Pentru aceștia, potrivit viitoarei legi, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o valoare mai mică a pensiei, pensionarii vor primi cuantumul mai avantajos.
În lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale apar acum manipularea materiilor toxice și pulverulente, a produselor chimice și petrochimice, a cărbunilor și a minereurilor: docheri, docheri-mecanizatori, conducători de utilaje portuare, dar și curățarea rezervoarelor și tancurilor, precum și a canalelor subterane care conțin substanțe foarte periculoase sau cancerigene din unitățile chimice și petrochimice.
Potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul, apariția măsurii e motivată de faptul că
“activitățile desfășurate de personalul unităților din subordinea Ministerului Industriei Chimice și Petrochimice, cu profil chimie și petrochimie, au un nivel ridicat al riscului”, angajații din domeniu fiind expuși, de-a lungul anilor, la noxe (diverși aerosoli de substanțe chimice, pulberi, produse petroliere) sau la fum.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (16)