Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a lansat recent in dezbatere publica proiectul de modificare a Statutului Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, anunta institutia pe site-ul propriu.
Amendamentele la proiectul Statutului UNNPR transmise de notarii publici au fost postate deja pe site-ul institutiei si urmeaza a fi analizate de o Comisie speciala.
Puteti consulta aici atat textul integral al proiectului (disponibil si in fisier atasat), precum si propunerile transmise de notari.
--
Uniunea Nationala a Notarilor Publici este organizatia profesionala a notarilor publici din Romania, ce reprezinta si apara interesele profesionale ale membrilor sai si actioneaza, prin organele sale, pentru asigurarea prestigiului si autoritatii profesiei de notar public.
Uniunea este persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, infiintata prin lege, avand sigiliu si sigla proprii, cu sediul in Bucuresti.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici este constituita din toti notarii publici din Romania, organizati in Camerele Notarilor Publici, care functioneaza in circumscriptia fiecarei Curti de Apel.
Uniunea asigura perfectionarea activitatii profesionale, pregatirea profesionala a notarilor publici, intarirea autoritatii si prestigiului institutiei prin:
- informarea cu privire la practica notariala, judiciara si doctrina de specialitate;
- organizarea de colocvii profesionale, reuniuni, simpozioane si alte forme de intalniri la nivel zonal, national si international;
- editarea unor publicatii proprii pe probleme de doctrina, practica, drept comparat, a breviarului legislativ al actelor privind aspecte din activitatea organelor de conducere ale Uniunii, a participarii la reuniuni, schimburi de experienta in tara si strainatate;
- organizarea si exercitarea controlului profesional si administrativ;
- elaborarea unor sinteze de probleme rezultate din controlul profesional, financiar si administrativ;
- unificarea practicii notariale si aplicarea unitara a legii, in special, cu privire la: activitatea notariala, conduita notarilor, pregatirea si formarea profesionala a stagiarilor, evidentele notariale, conditiile de functionare a birourilor notariale si de conservare a arhivelor acestora, furnizarea datelor statistice;
- introducerea si insusirea tehnicilor noi in activitatea notariala;
- asigurarea conditiilor necesare exprimarii de catre notarii publici a opiniilor cu caracter profesional si statutar, in publicatiile Uniunii, ale Uniunii Internationale a Notariatului Latin, in alte publicatii de specialitate, precum si delegarea acestora la manifestari nationale si internationale de interes notarial.