Autoritatea de Management a POSDRU, aflata in directa coordonare a Ministerului Fondurilor Europene, a anuntat recent ca sesiunea de incarcare a propunerilor de proiecte in cadrul celui de-al doilea apel dedicat dezvoltarii economiei sociale va fi deschisa pana in data de 20 octombrie, ora 16.00, se mentioneaza intr-un comunicat publicat pe site-ul MFE.
Termenul limita de depunere a proiectelor era 15 octombrie, insa acesta a fost prelungit cu cinci zile in contextul in care sistemul informatic ActionWeb a prezentat unele deficiente de functionare in zilele de 1 si 2 octombrie.
"Am decis deschiderea unei noi cereri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale datorita interesului manifestat de solicitanti in cadrul primului apel. Cei care in trecut nu au reusit sa depuna proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale sau carora le-au fost respinse cererile de finantare avand in vedere complexitatea apelului au acum o sansa in plus sa contracteze finantari. Pentru acest nou apel de proiecte am alocat fonduri cu o valoare de 100 milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale din fondurile UE de care dispunem prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Cred in rolul statului in reducerea inegalitatilor si sunt convins ca aceste proiecte vor reusi sa creeze locuri de munca pentru persoanele din grupurile vulnerabile, in special pentru cele care traiesc in mediul rural", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In cadrul noii cereri de propuneri de proiecte se incurajeaza infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale in economie intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale ce vor oferi noi servicii si noi oportunitati persoanelor cu dificultati in integrarea sau reintegrarea pe piata muncii in special din zonele rurale. Astfel, va fi facilitat accesul la noi servicii sociale, de sanatate, educatie si se va contribui la valorificarea fortei de munca in special din zonele rurale, prin cresterea oportunitatilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala, se arata in comunicat.
Categoriile de beneficiari (solicitanti si parteneri) eligibili in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt: ONG-uri, cooperative, Ministerul Muncii, furnizori de servicii sociale, furnizori de servicii de ocupare acreditati, publici si privati, intreprinderi implicate in economia sociala, autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale).
Totodata, in perioada 28 iulie - 11 august, s-a desfasurat prima cerere de propuneri de proiecte pentru dezvoltarea economiei sociale, bugetul alocat acestui apel fiind de 200 milioane de euro.
Pe 22 septembrie au fost semnate contractele de finantare pentru primele 63 de proiecte evaluate in cadrul apelului lansat in data de 28 iulie, se mentioneaza in comunicatul MFE. Proiectele semnate au un buget de aproximativ 82 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 66 milioane de euro.
"Am ales sa semnam proiectele care au obtinut 80 de puncte inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse deoarece nu exista nici un motiv real sa asteptam incheierea verificarii tuturor cererilor de finantare. Mai mult, sa semnam cat mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ei", a explicat ministrul Fondurilor Europene.
Autoritatea de Management POS DRU a publicat in data de 30 septembrie a doua lista cu propunerile de proiecte care s-au calificat pentru a obtine finantare europeana. Conform prevederilor Ghidului solicitantului, au fost selectate propunerile de proiecte care au obtinut minimum 70 de puncte in cadrul procesului de evaluare. Pe lista sunt 45 de proiecte, cu un buget de aproximativ 47 milioane de euro, din care fondurile europene reprezinta peste 45,7 milioane de euro.