In cadrul cererii de proiecte nr. 168 "Dezvoltarea economiei sociale" au fost depuse 436 de cereri de finantare, cu o valoare totala a asistentei financiare nerambursabile solicitate de peste 2,3 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, publicat recent pe site-ul sau.
Conform documentului, propunerile de proiecte au putut fi depuse in perioada 28 iulie - 11 august, iar alocarea financiara orientativa pentru aceasta cerere de propuneri de proiecte este de peste 877,6 milioane de lei (echivalentul in lei a 200 milioane euro).
"Prin acest apel de proiecte pentru prima data contribuim efectiv la dezvoltarea comunitatilor locale, prin crearea de locuri de munca, in special pentru persoanele apartinand grupurilor vulnerabile in activitati care pot fi implicate in activitati economice facilitand accesul acestora la resursele si serviciile comunitatii. Este dovada ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane incepe sa imbunatateasca viata tuturor romanilor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
In acelasi timp, odata cu lansarea acestui apel, Ministerul Fondurilor Europene si-a propus fluidizarea si eficientizarea procesului de evaluare, prin inceperea evaluarii cererilor de finantare in timpul derularii apelului.
Astfel, primele 32 cereri de finantare au fost trimise spre evaluare pe 8 august 2014, iar evaluarea tuturor propunerilor de proiecte depuse in cadrul acestui apel va fi finalizata pana la sfarsitul lunii septembrie, se mentioneaza in comunicat.
Totodata, procesul de contractare va incepe inaintea finalizarii procesului de evaluare, in a doua jumatate a lunii august, pentru cererile de finantare care obtin un punctaj de peste 80 de puncte (cu conditia indeplinirii punctajelor minime la fiecare criteriu de evaluare).
Conform documentului de presa, in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte se incurajeaza infiintarea de noi grupuri si parteneriate functionale in economie intre cooperative, asociatii de intrajutorare, fundatii si asociatii, intreprinderi, agentii care vor infiinta structuri ale economiei sociale ce vor oferi noi servicii si noi oportunitati persoanelor cu dificultati in integrarea sau reintegrarea pe piata muncii in special din zonele rurale, vor facilita accesul la noi servicii sociale, de sanatate, educatie si vor contribui la valorificarea fortei de munca in special din zonele rurale prin cresterea oportunitatilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitati sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala.
Categoriile de beneficiari (solicitanti si parteneri) eligibili in cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt ONG-uri, cooperative, Ministerul Muncii, furnizori de servicii sociale, furnizori de servicii de ocupare acreditati, publici si privati, intreprinderi implicate in economia sociala, autoritati ale administratiei publice locale (unitati administrativ-teritoriale).
Intre 28 iulie si 11 august, in sistemul Action Web au putut fi inscrise proiectele pentru obtinerea fondurilor europene de 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea economiei sociale prin POSDRU.