Sistemul M1SS este destinat pentru sprijinirea companiilor furnizoare de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune si va permite companiilor sa se inregistreze, sa depuna declaratii si sa plateasca TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispozitie de catre Statul Membru de Identificare (de obicei Statul Membru in care compania si-a stabilit activitatea economica), explica ANAF in comunicatul de presa care anunta, la inceputul lunii octombrie, lansarea serviciului.
"Simplificarea consta in oportunitatea ca respectivele companii sa nu se mai inregistreze in fiecare dintre statele in care datoreaza TVA, dar sa beneficieze de servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare. De asemenea, companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabila in Statul Membru de Consum", se mentioneaza in documentul citat.
Utilizarea M1SS este optionala si se adreseaza atat companiilor cu sediul activitatii in UE (schema UE), cat si celor stabilite in afara UE (schema non-UE). Schema VOES (VAT on E-services) deja operationala, pusa la dispozitia furnizorilor de servicii electronice din afara UE este inlocuita cu M1SS, anunta ANAF la inceputul lunii octombrie.
Pentru autentificarea in sistemul M1SS este necesara utilizarea unui certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, republicata. Certificatul digital trebuie, in prealabil, inregistrat pe portalul ANAF.
Informatii suplimentare sunt disponibile pe site-ul ANAF, sectiunea Info UE – Mini One Stop Shop.
Potrivit ANAF, modificarile privind regulile TVA in cadrul Uniunii Europene in ceea ce priveste furnizarea de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune intra in vigoare la 1 ianuarie 2015. Incepand cu aceasta data, respectivele servicii furnizate de catre o firma catre consumatorul final vor fi taxate in tara in care consumatorul este stabilit sau are adresa permanenta sau resedinta obisnuita (numita "Statul Membru de Consum"), indiferent unde este stabilita persoana impozabila care furnizeaza serviciile respective.
Reprezentantii Fiscului ne-au declarat azi ca sistemul este operational si poate fi folosit.
Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi AICI.