1. Soprana Angela Gheorghiu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Cluj
Soprana Angela Gheorghiu a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, institutie care sarbatoreste in acest an 95 de ani de la infiintare.
Reprezentantii Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" au declarat, vineri, ca prezenta la Cluj-Napoca a unei personalitati culturale de anvergura Angelei Gheorghiu "onoreaza comunitatea academica clujeana".
"Academia de Muzica sarbatoreste anul acesta 95 de ani de la infiintare. In noul an universitar, Senatul Academiei doreste sa onoreze cea mai cunoscuta si apreciata voce feminina a ultimelor decenii, soprana Angela Gheorghiu, care a primit titlul de Doctor Honoris Causa pentru intreaga cariera. Prezenta la Cluj-Napoca a unei personalitati culturale de anvergura maestrei Angela Gheorghiu onoreaza comunitatea academica clujeana. Acest moment este important atat pentru spiritul cultural local, cat si pentru cel national", au subliniat reprezentantii Academiei de Muzica.
2. Imagini din Bucuresti si Romania rurala, promovate de un reporter National Geographic, pe Twitter
Imagini din Bucuresti si mai multe zone rurale din Romania sunt promovate pe Twitter de un jurnalist de la National Geographic, care filmeaza de cateva zile un documentar despre tara noastra, in cadrul unui acord incheiat cu ANT, ce va fi difuzat in 10 tari in anul 2015.
Andrew Evans este editorialist al National Geographic Traveler, pentru care realizeaza rubrica "Digital Nomad". El calatoreste in lumea intreaga si impartaseste fanilor sai de pe Twitter experientele pe care le traieste in diverse destinatii de pe Glob, publicand pe aceasta platforma de microblogging numeroase fotografii si comentarii.
De o saptamana, el se afla la Bucuresti, unde filmeaza un documentar. S-a declarat impresionat de farmecul Capitalei Romaniei, in care arhitectura "Micului Paris" se impleteste armonios cu influentele otomane. A vizitat Centrul Vechi, Ateneul Roman, s-a plimbat pe malurile Dambovitei, s-a declarat cucerit de sarmalele romanesti si de bisericile stravechi.
Dorin Barbu, expert restaurare metal si seful Laboratoarelor de Restaurare din cadrul Muzeului National Brukenthal, a primit anul acesta Marele Premiu al Salonului National de Restaurare de la Craiova pentru lucrarea 'Ano 1664 Cibinii' de restaurare a unui ceas de masa cu pendul din colectiile muzeului, datat 1664 conform inscriptiei de pe interiorul carcasei, conform unui comunicat remis Agerpres.
Ceasul a fost achizitionat in anul 1882 de la aurarul Ludeke pentru 40 de florini. Carcasa ceasului, din alama aurita la exterior, are forma paralelipipedica, avand o inaltime de 9,5 cm. Interiorul fetei posterioare prezinta inscriptia 'ANO 1664 CIBINII' si o monograma (a mesterului care a confectionat carcasa). Lateralele il reprezinta pe Hercule cu leul si Hercule cu 2 coloane de la templul lui Jupiter. Capacul ceasului se termina cu clopotelul soneriei.
Procesul de restaurare a dus la descoperirea unei incercari nereusite de transformare a ceasului original intr-unul cu pendul, procedura ce precede intrarea piesei in colectiile muzeului, dovedind faptul ca ceasornicarii locali nu ajungeau chiar la nivelul celor europeni, mentioneaza sursa citata.
4. A fost lansata prima carte digitala de sah din Romania
A fost lansata prima carte digitala de sah din literatura romaneasca de specialitate, volumul semnat de maestrul FIDE Monel Tratatovici, informeaza site-ul oficial al Federatiei Romane de sah.
Cartea este sugestiv intitulata ''Primii 64 de ani ...'', in conditiile in care tabla pe care se joaca sah are, conform regulamentului, 64 de patratele in alb si negru. Volumul poate fi descarcat in mod gratuit de pe site-ul www.stere.ro, dedicat, cu precadere, istoriei sahului din tara noastra.
Exista intotdeauna speranta. Chiar si intr-o tara in care realitatea e impovaratoare, iar oamenii gasesc mai usor motive pentru a se cufunda in ofuri coplesitoare. Nu e simplu sa fii optimist in Romania, insa, nici imposibil nu este. Trebuie doar sa te incapatanezi suficient de tare ca sa descoperi experientele pozitive, lucrurile bune, realitatile fericite. In weekend noi va prezentam cel putin o stire pozitiva din Romania. Ca sa intelegem ca realitatea are mereu si o valenta de care merita sa ne bucuram. Alte motive de bucurie mai gasiti aici.
Comentarii articol (0)