avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie sanatate la conventie civila in 2005
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie sanatate la conventie civila in 2005

buna ziua,
in anul 2005 pe langa veniturile din salarii, am avut 3 luni un contract civil in val. de 56 lei net.
acum in 2010 am primit somatie de plata de la casa de sanatate cum ca am de plata pentru anul 2005 200 lei contributii + penalitati= aprox. 600 lei
am fost la casa de sanatate cu cartea de munca , conventia , decl. de la finante etc. si m-au pus sa platesc contributia la trei salarii minime pe economie pentru acele 3 luni. adika eu in 3 luni am avut un venit de 168 lei din conventie dar la sanatate am platit mai mult...
sunt derutata complet... nu au putut sa-mi spuna nici un articol de lege pe baza caruia au calculat... mi-au spus ca asa era legea in 2005.
va rog , daca v-ati confruntat cu asemenea situatii sa ma ajutati si pe mine...de ce?
pentru ca am un sentiment acut ca am fost inselata... a fost ca o negociere... mai da tu mai lasam noi..casa de sanatate e din brasov..
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: serbaan , utilizator 00:00, 19 Martie 2011
Art. 8 alin. 3 din Ordinul CNAS nr. 221/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate
"În situaţia în care contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, la finele anului, înregistrează pierderi sau realizează venituri la nivelul fiecărei luni sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, contribuţia se calculează prin aplicarea cotei de 6,5% la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară pentru fiecare lună."
:closedtopic:
multumesc
asta e valabil si acum???
Buna ziua,

Va scriu deoarece si eu am patit cam aceeasi situatie...
am primit astazi de la CNAS Brasov un titlu executoriu in care se mentioneaza ca trebuie sa platesc contributiile din 2005, respectiv 2007, contributii in valoare de 605 (suma ce include si dobanda si penalitati).
Sunt scarbita de aceasta situatie mai ales ca au trecut aproximativ 5 ani, iar cei de la CNAS nu au trimis nici o instiintare cu privire la acest lucru...Cel mai grav este faptul ca Titlu Executoriu incepe cu urmatoarea fraza "intrucat a expirat scadenta/ termenul de plata al obligatiilor fiscale in somatia nr.../29.09.2010...". De ce afirm acest lucru? deoarece somatia era in acelasi plic cu titlu executoriu... Cum e posibil ca somatia sa fie in acelasi plic cu titlu executoriu, si apoi in titlul executoriu sa mi se spuna ca sunt rau platnic, deoarece nu am tinut cont de somatie !!!
Am o intrebare cu privire la acest situatie si anume: daca eu aveam datorii la CNAS Brasov, cum este posibil ca in timpul in care nu am lucrat am putut sa primesc retete compensate de la doctorul de familie?
De asemenea e posibil sa fac contestatie in instanta pe motiv ca nu mi s-a adus la cunostinta faptul ca am datorii la CNAS, datorii de acum 5 ani? Faptul ca au adaugat dobanda si penalitati pentru o situatie care nu mi s-a adus la cunostinta pe cale scrisa are temei legal ?

Astept raspunsul dvs!
Multumesc anticipat!
Acum e in vigoare Legea nr. 95/2006, art. 257.
Pt lavypuiu........
Puteti face contestatie insa, nu avesti sorti de izbanda
Termenul de prescriptie este 5 ani, cel prevazut de codul de procedura fiscala.
Faptul ca nu ati fost instiintat din timp de aceasta datorie, nu tine de CAS BRASOV sau oricare Casa din tara ar fi ea.
Problema este ca la inceputul acestui an a fost incheiat un protocol intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si ANAF, prin care Casele de Sanatate din teritoriu au primit baza de date de la ANAF, cu cei care obtineau venituri impozabile, si care implicit, aveau obligatia contributiei la fondul de sanatate. Pana la incheierea acestui protocol, doar persoanele care mergeau de buna voie sa se inregistreze la CAS si care cunosteau legea evident, se stia de ele si CAS le trimitea acasa somatii, in situatia in care intarziau cu plata.
Deci, aceste somatii si titluri executorii au fost emise in urma primirii datelor furnizate de ANAF, Casele din teritoriu neavand cunostinta de aceste persoane.

Alte discuții în legătură

Suma accesorii de plata pentru cass dariad dariad Sotul meu a primit o decizie de plata sub forma de suma accesorii de plata pentru CASS constand din dobanzi si penalitati pentru perioada 01.01.1998 - ... (vezi toată discuția)
Plata cas ContSters130441 ContSters130441 Buna seara, Am primit o somatie de plata din partea CNAS Bv ( insotita de titlu executoriu) pentru suma de 2600 RON ,referitoare la veniturile din cedarea ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu crocolina3 crocolina3 Buna seara, Am gasit in seara aceasta in cutia postala o scrisoare de la Anaf,adresata sotului meu,in care scrie ca are de plata niste\\\\\\"diferente de ... (vezi toată discuția)