Sotul meu a primit o decizie de plata sub forma de suma accesorii de plata pentru CASS constand din dobanzi si penalitati pentru perioada 01.01.1998 - 16.08.2005 (!!!). Se vede clar din tabel ca suma debit nu mai intra in calcul, s-a prescris. Dobanzile si penalitatile nu se prescriu tot in termen de 3 ani? Mentionez ca in aceasta perioada sotul a fost angajat pana in iunie 1999 inclusiv, apoi s-a pensionat. Din anul 2000 a inchiriat un spatiu comercial. Dobanzile si penalitatile pentru contributia la sanatate nu se prescriu tot in termen de 3 ani? Stiu ca abia dupa 2008 pensionarii nu mai sunt obligati sa plateasca contributia la sanatate pentru veniturile din chirii. In momentul de fata nu are venit din chirii. Ce vrea Casa de asigurari de sanatate??? Sa plateasca penalitatile si dobanzile pentru un debit de acum 7 ani???
Termenul de prescriptie este de 5 ani, calculat de la 1 ianuarie al anului urmator nasterii creantei fiscale.
Obligatiile accesorii se prescriu odata cu cele principale.
Toate cele de mai sus, daca casa de asigurari nu a luat masuri de intrerupere a cursului prescriptiei.
Daca ati primit o decizie de impunere, puteti formula contestatie in procedura prealabila in vederea anularii, apoi urmand a va putea adresa instantei de contencios administrativ si fiscal. Cu respectarea termenului legal, de la data comunicarii deciziei de impunere! Motivele de contestatie, inca din procedura prealabila, in opinia mea, ar trebui sa treaca prin filtrul unui jurist. Evident, decizia va apartine daca apelati sau nu la un avocat.
Multumesc pentru raspuns. Deci ambele datorii ar fi prescrise, daca casa de asigurari nu a luat masuri de intrerupere a cursului prescriptiei. La ce masuri va referiti sau care ar putea fi acestea?
Una dintre modalitatile de intreruprere este inceperea executarii silite prin emiterea unei somatii + titlu executoriu. (art 133, lit.c Cod de procedura fiscala) [ link extern ]
A existat doar o instiintare de plata primita in 2005, cu o suma pe care sotul nu a platit-o, intrucat platea deja contributia la sanatate din pensie.Sotul are 71 de ani si sper sa nu fie nevoit sa mearga prin instante pentru o suma derizorie pentru unii, dar importanta pentru un pensionar (44 lei).
Alt lucru care ne deranjeaza este faptul ca decizia cu accesoriile de plata, primita saptamana trecuta, are data de 31.05.2012 (!!!), iar plicul nu are nicio stampila a postei! Care este atunci data comunicarii deciziei?
ati semnat vreo confirmare de primire? sau ati gasit pur si simplu plicul in posta?
comunicarea actelor administrativ fiscale se face conform art. 44 Cod procedura fiscala, in primul rand prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire (si prin luare sub semnatura, dar nu e cazul aici), iar daca nu se poate, prin publicitate. Altfel, nu avem comunicare, deci actul nu este opozabil contribuabilului.
daca vreti sa faceti contestatie, atunci inseamna ca vi s-a comunicat (daca nu puteti demonstra cand, pentru ca pe plic nu este mentionata vreo data, scrieti in contestatie cand vi s-a comunicat- atentie la termenul de 30 de zile pentru formularea contestatiei- si sa dovedeasca ei ca vi l-au comunicat alta data daca vor sa va respinga contestatia ca tardiva)- deci nu mai puteti sustine ca nu vi s-a comunicat conform art. 44 C. pr. fiscala.
in contestatie, puteti invoca stingerea creantei din decizie prin prescriptie, conform art. 24 Cod procedura fiscala. Si aratati ca pretinsa creanta constand in obligatii fiscale accesorii s-ar fi nascut la data ... (perioada 1998-2005), incepand cu 1 ian a anului urmator, adica 2006, curge termenul de 5 ani de prescriptie care s-a implinit la data de 01 ian. 2012.
Asupra intreruperii termenului de prescriptie, Cod procedura fiscala:
Art. 92 Întreruperea şi suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de stabilire a obligaţiei fiscale
(1) Termenele de prescripție prevăzute la art. 91 se întrerup:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) la data depunerii de către contribuabil a declarației fiscale după expirarea termenului legal de depunere a acesteia;
c) la data la care contribuabilul corectează declarația fiscală sau efectuează un alt act voluntar de recunoaștere a impozitului datorat.
Norme Metodologice:
Dispoziţiile referitoare la cazurile şi condiţiile de suspendare şi întrerupere a termenului de prescripţie sunt cele cuprinse în Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, cu modificările ulterioare.
Decret 167/1958, art. 16 pe scurt: recunoasterea creantei de catre debitor, introducerea unei cereri de chemare in judecata (nu e cazul), act incepator de executare ( eu zic ca nu e cazul pentru ca nu discutam de prescriptia executarii silite care nici nu a inceput intrucat nu aveti un titlu executoriu si o somatie, ci discutam de prescriptia dreptului de a stabili o creanta fiscala).
Efectul unei intreruperi de prescriptie consta in curgea din nou a termenului de 5 ani, deci trebuie analizat sa nu existe vreo astfel de cauza.