Intrebarea “De ce vrei jobul acesta?“, cu variantele ei “Ce te-a atras la anuntul nostru?” sau “De ce vrei sa lucrezi in organizatia noastra?”, se numara printre aceste “locuri comune” ale proceselor de evaluare. E firesc, asadar, sa ne punem problema, ca evaluatori, care este utilitatea ei in economia intregului proces, ce fel de informatii asteptam sa primim punand aceasta intrebare si care ar fi semnalele de alarma pe care le poate evidentia un raspuns precar (caci gresit nici nu se pune problema… :-)).
Un evaluator care pune aceasta intrebare urmareste, in principiu, cateva aspecte cheie:
1. Masura in care candidatul a inteles jobul.
Din acest motiv, intrebarea aceasta nu isi are rostul foarte devreme in timpul interviului, ci abia spre final, dupa ce au fost discutate responsabilitatile cheie, pozitionarea in organizatie, indicatorii de performanta etc. Sigur, aceasta intelegere depinde esential si de modul in care jobul a fost explicat de catre evaluator.
2. Modul in care profilul candidatului se potriveste cu cerintele pentru jobul vacant.
Ca evaluator, plec mai castigat dintr-o discutie daca nu trebuie sa ma straduiesc cu multa creativitate sa descopar in ce masura candidatul cu care am discutat este bun pentru lista scurta. Un candidat atent la detaliile semnificative va sti cum sa scoata in evidenta ce anume din experientele si/sau cunostintele pe care le are il va ajuta sa performeze cu succes pe pozitia vacanta.
3. Tipul de motivatie
Desi sunt putini candidatii care vor recunoaste ca vor un job doar pentru ca le aduce un pachet de compensatii si beneficii mai generos decat ceea ce au acum sau o pozitionare ierarhica mai demna de invidiat, exista semnale de alarma pe care un evaluator cu experienta le observa in raspunsurile lipsite de substanta la mai multe, nu doar la aceasta intrebare.
Ca recrutor, este esential sa incerc sa descopar profilul de motivatie si valori al celui cu care stau de vorba, dincolo de numarul de ani de experienta sau de cursurile bifate. De fapt, cercetarile arata ca am mai multe sanse sa angajez un candidat performant daca ma concentrez pe aceasta potrivire cu cultura organizationala decat pe ecuatia stricta a experientelor anterioare.
4. Viziunea despre cariera
Cumva legat de tipul de motivatie despre care am vorbit mai sus, un raspuns bine asezat la aceasta intrebare ar trebui sa ma ajute sa inteleg cum se vede persoana din fata mea peste un anumit numar de ani, ce asteptari are de la sine si de la organizatia in care lucreaza, care sunt potentialele surse de nemultumire, dar si parghiile catre succes in cariera, atat de esential pentru angajamentul pe termen lung.
Voi ce urmariti cand puneti aceasta intrebare?
Mai multe idei pe aceasta tema puteti citi si in articolul de pe The Muse: 3 Steps for Answering “Why Do You Want This Job?”.
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteti citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)