Pentru informarea promptã ºi corectã a beneficiarilor ºi plãtitorilor de indemnizaþii pentru creºterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani, Casa Naþionalã de Pensii ºi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale face urmãtoarele precizãri:
I. La data de 14.11.2005, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1008, a fost publicatã Ordonanþa de Urgenþã a Guvernului nr.148/03.11.2005 privind susþinerea familiei în vederea creºterii copilului. Prevederile acestui act normativ urmeazã a intra în vigoare la data de 1.01.2006.
II. Principalele reglementãri ale OUG nr.148 vizeazã:
• Sfera de reglementare:
- acordarea unor drepturi bãneºti familiilor, în vederea creºterii copilului în vârstã de pânã la 2, respectiv 3 ani:
- începând cu 01.01.2006 indemnizaþie ºi stimulent;
- începând cu 01.01.2007 alocaþie de stat pentru copii în cuantum majorat.
• Cuantumul drepturilor:
- începând cu 01.01.2006:
- indemnizaþie: 800 lei/lunã;
- stimulent: 300 lei/lunã.
- începând cu 01.01.2007:
- indemnizaþie: 600 lei/lunã
- stimulent: 100 lei/lunã;
- alocaþie de stat pentru copiii în vârstã de pânã la 2, respectiv 3 ani: 200 lei/lunã.
• Condiþii de acordare a indemnizaþiei lunare pentru creºterea copilului:
Realizarea, timp de 12 luni anterioare naºterii, a unor venituri profesionale supuse impozitului pe venit. În cele 12 luni pot fi incluse ºi alte perioade, expres prevãzute de actul normativ.
• Condiþii de acordare a stimulentului:
Se acordã în perioada în care beneficiarii indemnizaþiei realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit. În aceste situaþii, plata indemnizaþiei de 800 lei (în anul 2006), respectiv 600 lei (în anul 2007) se suspendã.
• Autoritãþi competente cu plata drepturilor:
Direcþiile judeþene de muncã, solidaritate socialã ºi familie, respectiv direcþia de muncã, solidaritate socialã ºi familie a municipiului Bucureºti.
Nota: Pentru indemnizaþiile care se cuvin cu începere de la data de 1.01.2006, înceteazã obligaþia angajatorilor, respectiv a caselor teritoriale de pensii ºi agenþiilor judeþene pentru ocuparea forþei de muncã, de a stabili/achita astfel de drepturi.
III. Aspecte procedurale
• Actele necesare acordãrii indemnizaþiei, stimulentului sau alocaþiei de stat pentru copii (în principal):
- actul de identitate al solicitantului;
- certificatul de naºtere al copilului ºi, dupã caz, livretul de familie;
- certificatul de persoanã cu handicap al copilului, dupã caz;
- alte acte necesare dovedirii calitãþii care conferã persoanei dreptul la acordarea prestaþiilor stabilite de OUG nr.148/2005.
• Depunerea ºi soluþionarea cererilor pentru acordarea drepturilor:
- cererile, însoþite de documentele justificative, se depun, dupã caz, la primãria comunei, oraºului, municipiului, respectiv sectoarelor Municipiului Bucureºti, pe raza cãreia/cãruia solicitantul îºi are domiciliul sau reºedinþa. Aceastã obligaþie o au toate persoanele îndreptãþite, inclusiv cele care, la data de 31 decembrie 2005, se aflã în plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului, reglementatã de Legea nr.19/2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
- primãriile au obligaþia de a transmite la direcþiile teritoriale de muncã, pânã pe data de 10 a fiecãrei luni, cererile solicitanþilor, însoþite de documentele justificative.
- cererile se soluþioneazã în termen de 15 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii la direcþia teritorialã de muncã, prin decizie de admitere sau, dupã caz, de respingere, emisã de directorul executiv.
• Comunicarea deciziei:
Decizia se comunicã solicitantului în termen de 5 zile lucrãtoare de la data emiterii. Contestaþiile formulate împotriva deciziei se soluþioneazã potrivit Legii contenciosului administrativ nr.554/2004.
• Plata drepturilor:
În cazul persoanelor care solicitã indemnizaþia, dupã data de 31.12.2005, precum ºi în cazul celor care solicitã acordarea stimulentului, drepturile se cuvin ºi se plãtesc dupã cum urmeazã:
- începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate ºi plata indemnizaþiei aferente, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la aceastã datã.
- începând cu data naºterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiþiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate ºi a indemnizaþiei aferente.
- începând cu data adopþiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinþãrii, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la data la care s-au aprobat ori, dupã caz, s-au instituit mãsurile de protecþie a copilului.
- de la data depunerii cererii, în situaþiile în care se depãºeºte acest termen.
În cazul persoanelor care, la data de 31.12.2005, se aflã în plata indemnizaþiei pentru creºterea copilului acordatã în baza prevederilor Legii nr.19/2000, indemnizaþia se cuvine ºi se plãteºte dupã cum urmeazã:
- de la data de 1.01.2006, dacã cererea a fost depusã în termen de 90 de zile lucrãtoare de la aceastã datã.
- de la data cererii, în situaþiile în care se depãºeºte acest termen
NOTÃ Aspecte procedurale referitoare la transferul dosarelor pentru drepturile cuvenite sau aflate în platã la data de 31.12.2005 de la angajatori la direcþiile judeþene de muncã, solidaritate socialã ºi familie, vor fi comunicate în timp util.
Comentarii articol (0)