Conform Deciziei nr. 599/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 886 din 5 decembrie 2014, autorii exceptiei de neconstitutionalitate contesta, printre altele, prevederile art.341 alin. (5) din Codul penal care stabileste ca judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor.
Astfel, autorii exceptiei sustin ca, nefiind citati, sunt supusi unui act netransparent de infaptuire a justitiei. Totodata, sunt privati de dreptul la un proces echitabil, deoarece nu isi pot face apararile in conditii de contradictorialitate si oralitate.
Din perspectiva contradictorialitatii si oralitatii, ca elemente esentiale ale egalitatii de arme si ale dreptului la un proces echitabil, CCR constata ca legea trebuie sa prevada posibilitatea partilor, subiectilor procesuali principali si procurorului de a dezbate, in mod efectiv, observatiile depuse judecatorului de camera preliminara. Asa fiind, pentru realizarea acestor garantii este necesara citarea lor, se arata in decizia CCR.
In consecinta, Curtea constata ca dispozitiile art. 341 alin. (5) din Codul de procedura penala referitoare la judecarea plangerii "fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor" contravin dreptului la un proces echitabil in componentele sale referitoare la contradictorialitate si oralitate, intrucat atat plangerea petentului, cat si notele scrise ale procurorului si ale intimatilor sunt susceptibile de a influenta solutia privind litigiul ce face obiectul acelei proceduri, determinanta cu privire la confirmarea/infirmarea stingerii actiunii penale.
Astfel, CCR, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin.(5) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii "fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor” este neconstitutionala.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.
Va reamintim ca, potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi incetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.
Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept, se arata in actul normativ citat.
Comentarii articol (8)