In baza prevederilor art. 19 alin. (4) lit. d), ale art. 26 alin. (1) si ale art. 27 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Consiliului Concurentei emite urmatorul ordin:
Art. 1. - In urma adoptarii in plenul Consiliului Concurentei, se pune in aplicare Regulamentul pentru modificarea Regulamentului privind concentrarile economice, pus in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 385/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 553 si 553 bis din 5 august 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurentei vor urmari punerea in aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Consiliului Concurentei,
Bogdan Marius Chiritoiu
Bucuresti, 30 septembrie 2014.
Nr. 438.
Anexa
REGULAMENT
In temeiul art. 26 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Concurentei adopta prezentul regulament.
Art. I. - Regulamentul privind concentrarile economice, pus in aplicare prin Ordinul presedintelui Consiliului Concurentei nr. 385/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 553 si 553 bis din 5 august 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 6, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
„(2) Cu cel putin doua saptamani anterior notificarii, se recomanda ca partile notificatoare sa solicite Consiliului Concurentei desfasurarea unor consultari la sediul autoritatii de concurenta, in scopul lamuririi unor aspecte esentiale privind o concentrare economica. In acest scop, partile vor pune la dispozitia Consiliului Concurentei, cu 5 zile anterior datei intalnirii, informatii exacte cu privire la concentrarea economica: partile la concentrare, pietele pe care acestea activeaza, o descriere sumara a modului de realizare a concentrarii si a modalitatii de exercitare a controlului.”
2. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
„ARTICOLUL 11
Publicarea informarii cu privire la o notificare
In cazurile in care Consiliul Concurentei constata ca o concentrare economica notificata intra in sfera de aplicare a legii, va publica pe pagina web si/sau in presa o informare privind notificarea primita, mentionand in acelasi timp si numele intreprinderilor implicate, tarile lor de origine, natura concentrarii, sectoarele economice implicate si data primirii notificarii. Eventualele completari sau modificari ale informatiilor care privesc concentrarea respectiva vor putea fi publicate. Consiliul Concurentei va tine cont de interesul legitim al intreprinderilor privind protejarea secretelor de afaceri si a altor informatii confidentiale ale acestora. Partile notificatoare pot solicita ca nicio informare sa nu fie publicata pana la adoptarea deciziei, indicand motive intemeiate pentru justificarea unei asemenea solicitari, cu exceptia situatiei in care complexitatea cazului si efectele anticipate asupra concurentei determina Consiliul Concurentei sa solicite observatii de la terti.”
3. La articolul 13, litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) doua sau mai multe intreprinderi fuzioneaza ori una sau mai multe intreprinderi dobandesc controlul unic sau in comun al unei alte intreprinderi si: c.1. - cota de piata combinata a tuturor partilor la concentrare care desfasoara activitati comerciale pe aceeasi piata a produsului si pe aceeasi piata geografica (relatii pe orizontala) este mai mica de 20%; si c.2. - niciuna dintre cotele de piata individuale sau combinate ale tuturor partilor la concentrare care desfasoara activitati comerciale pe o piata a produsului care se gaseste in amonte sau in aval fata de o piata a produsului pe care isi desfasoara activitatea orice alta parte la concentrare (relatii pe verticala) nu este egala cu 30% sau mai mare5.”
4. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
„(1) Pentru a stabili daca o concentrare economica se incadreaza in una dintre categoriile prezentate la art. 13, Consiliul Concurentei se va asigura ca toate circumstantele relevante sunt stabilite suficient de clar. In cazurile in care definirea pietelor este un element cheie al evaluarii respective, partile vor transmite Consiliului Concurentei informatii privind tranzactia si toate definitiile posibile ale pietelor relevante cu cel putin 5 zile anterior datei consultarii prealabile. Partile notificatoare sunt obligate sa descrie toate pietele relevante ale produsului si geografice alternative asupra carora concentrarea economica ar putea avea un impact si sa furnizeze datele si informatiile legate de definirea pietelor respective.”
5. La articolul 14 alineatul (4), litera b) va avea urmatorul cuprins:
„b) concentrarile economice in care cel putin doua dintre partile la concentrare sunt prezente pe piete invecinate strans legate6, in special atunci cand una sau mai multe dintre partile la concentrare detin in mod individual o cota de piata de cel putin 30% pe orice piata a produsului pe care nu exista relatii pe orizontala sau pe verticala intre parti, dar care este o piata invecinata cu o alta piata pe care isi desfasoara activitatea o alta parte implicata in concentrare;”.
6. La articolul 15, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
„(1) Contactele prealabile notificarii permit Consiliului Concurentei si partilor notificatoare stabilirea informatiilor necesare pentru o analiza adecvata a concentrarii propuse. In interesul partilor notificatoare, care intentioneaza sa inainteze o notificare in forma simplificata, se recomanda initierea de contacte prealabile notificarii cu Consiliul Concurentei8. Contactele prealabile notificarii trebuie initiate cu cel putin doua saptamani inainte de data la care partile intentioneaza sa depuna la autoritatea de concurenta formularul simplificat de notificare a concentrarii economice.”
7. In anexa nr. I, punctul 6.1 va avea urmatorul cuprins:
„6.1. In sensul informatiilor solicitate in prezentul formular, pietele afectate constau in pietele relevante ale produselor in care, pe teritoriul Romaniei sau pe o parte a acestuia:
a) doua sau mai multe parti la concentrare desfasoara activitati pe aceeasi piata a produsului, in cazul in care concentrarea va conduce la o cota de piata combinata de 20% sau mai mult (relatii pe orizontala);
b) una sau mai multe parti la concentrare desfasoara activitati pe o piata a produsului situata in amontele sau in avalul unei piete a produsului pe care opereaza oricare dintre celelalte parti la concentrare si oricare dintre cotele lor de piata individuale sau combinate la orice nivel reprezinta 30% sau mai mult, indiferent daca exista sau nu o relatie furnizor/client intre partile la concentrare12 (relatii pe verticala). Pe baza definitiilor precedente si a cotelor de piata, identificati fiecare piata afectata in sensul subsectiunii III.”
8. In anexa nr. I, punctul 6.3 va avea urmatorul cuprins:
„6.3 (1) Pe baza definitiilor precedente, descrieti, in functie de produse si de intinderea geografica, pietele, altele decat cele afectate prevazute la pct. 6.1, pe care operatiunea notificata poate avea un impact semnificativ, spre exemplu, in cazul in care:
a) oricare dintre partile la concentrare are o cota de piata mai mare de 30% si orice alta parte la concentrare este un concurent potential pe acea piata13;
b) oricare dintre partile la concentrare are o cota de piata mai mare de 30%, iar orice alta parte la concentrare detine importante drepturi de proprietate intelectuala pentru acea piata;
c) oricare dintre partile la concentrare este prezenta pe o piata a produsului care este o piata invecinata strans legata de o piata a produsului pe care actioneaza orice alta parte la concentrare, iar cotele de piata individuale sau combinate ale partilor pe oricare dintre aceste piete sunt de 30% sau mai mult14; in cazul in care aceste piete includ o parte sau intregul teritoriu al Romaniei
(2) Pentru a permite autoritatii de concurenta sa analizeze impactul concurential al concentrarii pe pietele prevazute la alin. (1), partile notificatoare trebuie sa prezinte informatiile solicitate pentru pietele afectate la sectiunile 7 si 8, inclusiv pentru aceste piete.”
Art. II. - Orice procedura intreprinsa de Consiliul Concurentei, in materia concentrarilor economice, avand ca obiect o investigatie deschisa anterior datei intrarii in vigoare a prezentului regulament sau o notificare cu privire la care nu a fost emisa o decizie pana la aceasta data, va fi indeplinita cu respectarea conditiilor si cerintelor prevazute de Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a celor prevazute in prezentul regulament. Art. III. - Prezentul regulament se pune in aplicare prin ordin al presedintelui Consiliului Concurentei si intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Note de subsol
5 Aceasta inseamna ca se incadreaza in aceasta categorie doar acele concentrari care nu afecteaza pietele, asa cum au fost defini te in formularul complet de notificare a unei concentrari. Pragurile in cazul relatiilor orizontale si verticale se aplica cotelor de piata la n ivel local si la nivel national, precum si oricarei definiri alternative plauzibile a pietei produsului care ar putea fi avuta in vedere intr-un anumit caz. Definirea pietelor des crise in notificare trebuie sa fie suficient de precisa pentru a justifica aprecierea ca pragurile in cauza nu sunt respectate si ca toate definitiile alternative ale piete lor sunt mentionate (inclusiv pietele geografice mai restranse decat cele nationale).
6 Pietele produselor sunt piete invecinate strans legate atunci cand produsele sunt complementare unele fata de altele sau atunci cand apartin unei game de produse care sunt in general cumparate de acelasi tip de clienti, pentru aceeasi utilizare finala.
8 Pot exista cazuri care, desi sunt susceptibile de a li se aplica procedura simplificata, sunt de natura a ridica probleme compl exe, de exemplu, de definire a pietei, care ar trebui rezolvate, de preferat, inaintea notificarii.
12 De exemplu, daca o parte la concentrare detine o cota de piata mai mare de 30% pe o piata aflata in amonte de o piata pe care a ctioneaza cealalta parte, atunci atat piata din amonte, cat si cea din aval sunt piete afectate. In mod similar, daca se realizeaza o concentrare economica intre o societate integrata vertical si o alta parte activa in aval si concentrarea economica conduce la o cota de piata combinata in aval de 30% sau mai m ult, atunci atat piata din amonte, cat si cea din aval sunt piete afectate.
13 O parte poate fi considerata concurent potential in special in cazul in care intentioneaza sa intre pe piata sau daca a realiza t sau a pus in aplicare astfel de planuri in ultimii 3 ani.
14 Pietele produsului sunt piete invecinate strans legate atunci cand produsele sunt complementare intre ele sau atunci cand apartin aceleiasi game de produse cumparate in general de aceeasi categorie de clienti pentru aceeasi utilizare finala. Produsele (sau serviciile) se numesc complementare atunci cand, de exemplu, utilizarea (sau consumul) unui astfel de produs implica in principiu utilizarea (sau consumul) celuilalt produs, cum ar fi capsatoarele si capsele sau imprimantele si cartusele de imprimante. Exemple de produse ce apartin aceleiasi game ar fi whisky-ul si ginul vandute barurilor si restaurantelor, precum si diferitele materiale utilizate pentru ambalarea unei anumite categorii de bunuri vandute producatorilor acestor bunuri.
Comentarii articol (0)