Orice persoana are posibilitatea de a verifica daca s-a votat sau nu in numele ei la alegerile prezidentiale, anunta Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Procedura este simpla si a fost descrisa de organizatie pe pagina sa de internet.
Pentru a afla ce pasi trebuie sa urmati ca sa verificati daca altcineva a votat sau nu in locul vostru cititi acest articol.
Bancile vor avea obligatia de anul viitor sa afiseze, pe ecranul bancomatelor, comisioanele pe care le percep clientilor pentru tranzactiile pe care acestia le efectueaza cu cardul de debit si credit la ATM-uri, se mentioneaza intr-un ordin al ANPC, publicat recent in Monitorul Oficial.
Costurile operatiunilor vor fi afisate in procent pentru fiecare operatiune si nu in suma exacta, asa cum prevedea documentul in forma lansata in dezbatere publica. Acest lucru vine in contextul in care bancherii au avertizat ca bancile nu vor putea sa afiseze comisioanele pe ecranul bancomatelor, in valoare absoluta, din cauza limitarilor tehnice.
Ordinul ANPC nr. 505/2014 stabileste ca din 3 martie 2015, bancile vor trebui sa afiseze pe ecranul bancomatelor toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate, adica eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturi sau oricare alt serviciu solicitat in mod expres de client prin intermediul ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia.
Cititi pe larg despre acest subiect aici.
Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de act normativ privind normelor de aplicare la OUG nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.
Documentul cuprinde conditiile pe care vor trebui sa le indeplineasca tinerii care isi vor cumpara un autoturism nou, prin programul "Prima Masina", reglementat prin OUG nr. 66/2014.
Potrivit documentului propus de MFP, programul ar putea fi accesat de tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, dar si de catre cei cu varste de peste 36 de ani.
Creditele acordate prin "Prima Masina" se vor intinde pe o perioada de maximum sapte ani, avand o dobanda compusa din indicele ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an.
In acest articol puteti afla toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tinerii pentru a accesa "Prima Masina".
Sotul/sotia titularului unei persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale beneficiaza de concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, se mentioneaza intr-un act normativ care a intrat recent in vigoare.
De asemnea, pentru sotul sau sotia PFA cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata drepturilor, este de 0,85% si se aplica asupra veniturilor declarate la casele de asigurari de sanatate de catre acesta/aceasta.
Mai multe detalii aici.
Producatorii agricoli persoane fizice care isi vand produsele obtinute in gospodaria proprie vor trebui sa elibereze cumparatorilor niste documente asimilabile unor chitante. De asemenea, acestia vor fi obligati sa detina si un atestat de producator, care va inlocui actualul certificat de producator. Cei care nu vor respecta acesta reguli risca amenzi de pana la 22.500 lei.
Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 794 din 31 octombrie 2014 si care a intrat in vigoare pe 3 noiembrie 2014, stabileste ca agricultorii persoane fizice care vand produse agricole proprii vor avea nevoie de noi documente.
Astfel, certificatul de producator, utilizat in prezent, va fi inlocuit cu un atestat de producator, iar pe langa acest act, va fi necesar si un carnet de comercializare, care va putea fi asimilat unui chitantier. Practic, atunci cand vor vinde produse, producatorii agricoli vor trebui sa elibereze cumparatorilor o fila din carnetul de comercializare.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect aici.
Ministerul pentru Societatea Informationala a prelungit acreditarea furnizorului de servicii de certificare pentru semnatura electronica, Alfatrust Certification, pana pe 4 noiembrie 2017, se arata intr-un document publicat recent pe site-ul ministerului. Acest lucru vine in conditile in care firmei respective i-a expirat acreditarea marti, 4 noiembrie 2014.
Ca urmare a acestei modificari, Ministerul Comunicatiilor a publicat recent pe pagina sa de internet Registrul furnizorilor de servicii de certificare pentru semnatura electronica actualizat.
In acest articol este lista completa a firmelor de unde puteti obtine semnatura electronica.
In perioada sezonului rece, soferii sunt obligati prin lege sa-si doteze masinile cu cauciucuri de iarna atunci cand merg pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
In caz ca aceasta obligatie nu este respectata, politistii rutieri sunt indreptatiti sa dea sanctiuni corespunzatoare.
Despre anvelopele de iarna acceptate si amenzile aplicate celor care un folosesc aceste cauciucuri, AvocatNet.ro a scris aici.
Ordonanta de urgenta nr. 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 811 din 6 noiembrie 2014 si care se aplica de la aceeasi data, stabileste o crestere, de la 1 ianuarie 2015, a cuantumului brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza cu 100 de lei.
Acelasi document prevede ca marirea de 100 de lei nu se aplica pentru cei care vor beneficia in 2015 de majorarea salariului de baza, cu sume mai mari de 100 de lei, ca urmare a majorarii salariului de baza minim brut pe tara.
Mai multe detalii aici.
Codul muncii prevede un numar limitat de sanctiuni disciplinare pe care angajatorul le poate aplica salariatului care a savarasit o abatere disciplinara, incalcand normele legale, regulamentul intern, dispozitiile unui superior sau prevederile contractului de munca aplicabil. Ele pot merge de la un simplu avertisment pana la desfacerea contractului individual de munca, trecand prin retrogadarea din functie si reducerea salariului.
Fiecare dintre sanctiuni poate fi aplicata numai cu respectarea unei proceduri precise si intocmirea unor documente obligatorii, prevazute de legislatia in vigoare.
Aflati mai multe informatii de aici.
Comentarii articol (0)