Record de pret pe piata de energie: Curentul pe sase luni al unei gospodarii, vandut cu doar 50 de lei, scrie economica.net.
Doi producatori de energie din surse fotovoltaice au vandut, zilele trecute, curent la 50 si 45 de lei/MWh. Este cel mai mic pret la care s-a vandut vreodata energie pe piata contractelor bilaterale, de doua ori mai mic decat precedentul record si de trei ori mai mic decat media tranzactiilor pietei.
Clientii, statul si bancile-mama, cu ochii pe un tort de 400 milioane de euro, titreaza capital.ro.
Clientii care asteapta credite mai multe, bancile-mama din strainatate, care vor sa isi recupereze imprumuturile mai vechi, si statul roman, dornic sa se imprumute mai mult si mai ieftin in valuta, toti spera sa fie posibili beneficiari ai celei mai recente decizii luate de BNR.
Banca Nationala a Romaniei a redus rata rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicate pasivelor in valuta ale bancilor de la 16% la 14%. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, decizia va insemna eliberarea a 400 milioane de euro, incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie.
Mai mult de jumatate dintre angajatorii romani vor sa creasca salariile anul viitor, anunta evz.ro.
Peste jumatate dintre angajatorii romani intentioneaza sa creasca salariile in 2015, in timp ce 43% nu au in plan sa acorde stimulente financiare suplimentare pentru a-si pastra salariatii, arata un studiu KPMG in randul a 456 de manageri de companii din 8 state din Europa Centrala si de Est.
Potrivit raportului "Pulsul Economiei" intocmit de firma de consultanta KPMG, mai mult de jumatate dintre managerii si proprietarii de firme (26%) care vor sa creasca salariile angajatilor anul viitor intentioneaza sa ofere mariri intre 2% si 4,9%, in timp ce 23% dintre respondenti au afirmat ca vor sa acorde cresteri salariale intre 5% si 10%.
Amanarea platii datoriilor catre furnizori, cauza intrarii in insolventa, informeaza romanialibera.ro.
Firmele au aratat ca principalul motiv pentru care au intrat in insolventa este acela ca nu isi pot achita facturile la termen deoarece isi incaseaza propriile creante cu intarziere.
„Acest lucru este adevarat, dar nu reprezinta decat unul dintre motivele indisciplinei de plata. Folosirea resurselor financiare de la furnizori prin plata tardiva a facturilor pentru investitii pe termen lung, care s-au dovedit ulterior ca fiind neprofitabile, a reprezentat in aceeasi masura o cauza a indisciplinei de plata a firmelor respective”, sustin reprezentantii Coface.
Comentarii articol (0)