Conform infomatiilor publicate pe Ecriss, Tribunalul Galati a respins recent cererea de revizuire depusa de Volksbank ca nefondata, intr-un litigiu privind conversia in lei a unui credit in franci elvetieni, la cursul istoric.
Mai exact, Tribunalul Galati a dat, in luna iunie, o sentinta intr-un proces pe clauze abuzive prin care a obligat Volksbank sa converteasca in lei creditul acordat clientului sau in franci elvetieni, la cursul de schimb franc elvetian/leu (CHF/RON) de la data acordarii imprumutului, curs majorat cu 10%.
Totusi, dupa pronuntarea deciziei, banca a formulat o cerere pentru suspendarea acesteia, care a fost admisa si prin care s-a dispus suspendarea executarii hotararii pana la solutionarea dosarului privind revizuirea. Tribunalul Galati a respins recent cererea de revizuire depusa de Volksbank, decizia fiind irevocabila.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect aici.
Asigurarea obligatorie de raspundere civila va contine din 1 ianuarie 2015 o noua informatie, se mentioneaza in Norma ASF nr. 23/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 826 din 12 noiembrie 2014.
De asemenea, documentul detaliaza perioada pentru care se va incheia polita de asigurare, in functie de tipurile de vehicule.
In plus, de anul viitor se va aplica un nou mod de stabilire a tarifului RCA.
Aflati din acest material toate informatiile despre RCA 2015.
MFP a publicat recent pe site-ul sau o noua forma a proiectului de act normativ privind normele de aplicare a programului "Prima Masina". Mai exact, ministerul a eliminat criteriul categoriilor de varsta in functie de care persoanele fizice puteau fi eligibile pentru finantare prin acest program. Astfel, toti cei care au peste 18 ani ar putea sa acceseze "Prima Masina".
De asemenea, durata maxima a finantarilor acordate prin "Prima Masina" ar putea fi de 60 de luni calendaristice, adica cinci ani, conform noilor dispozitii propuse de Finante, in timp ce vechiul proiect prevedea ca imprumutul putea fi acordat pe maximum sapte ani.
Despre conditiile de accesare a programului "Prima Masina" puteti citi aici.
Cetatenii UE, fara loc de munca, care se deplaseaza intr-un alt stat membru doar pentru a beneficia de ajutorul social din respectiva tara pot fi exclusi de la anumite prestatii sociale, se mentioneaza intr-o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind un litigiu intre doi romani si un cetatean german.
Conform CJUE, un stat membru trebuie sa aiba posibilitatea de a refuza acordarea de prestatii sociale unor cetateni ai Uniunii, inactivi din punct de vedere economic, care isi exercita libertatea de circulatie numai in scopul de a obtine beneficiul ajutorului social al unui alt stat membru.
Mai multe detalii aici.
Anumite categorii venituri sunt exceptate de la plata impozitului de 3% datorat de microintreprinderi, in timp ce alte valori intra in sfera de aplicare a impozitului, ca urmare a unor modificari aduse Codului fiscal si care au intrat in vigoare in acest an.
Avand in vedere acest lucru, microintreprinderile care obtin venituri sau inregistreaza cheltuieli privind diferentele de curs valutar ar trebui sa acorde atentie modului de determinare a bazei impozabile in functie de care vor calcula nivelul impozitului.
Consultati aici un exemplu practic.
Hotararea UNPIR nr. 3/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 804 din 4 noiembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a modificat Statutul privind organizarea si exercitarea profesiei de practician in insolventa, iar printre principalele schimbari se numara faptul ca au fost majorate anumite tarife pe care practicienii in insolventa trebuie sa le plateasca.
De asemenea, noile dispozitii detaliaza conditiile in care isi pot desfasura activitatea practicienii in insolventa care lucreaza pe baza de contract de colaborare.
Aflati din acest articol cu cat au crescut taxele platite de practicienii in insolventa.
Cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii, se mentioneaza in Codul fiscal.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.
Detalii aici.
Regimul special de TVA pentru anumite servicii va fi extins din 1 ianuarie 2015 si asupra altor tipuri de servicii, potrivit unor modificari aduse Codului fiscal, in luna martie.
Avand in vedere ca pana la inceputul anului viitor mai este o luna si jumatate, ANAF a lansat, recent in dezbatere publica, regulile de inregistrare si declarare a TVA pentru contribuabilii care vor aplica de anul viitor sistemul special de TVA.
Aflati mai multe informatii din acest articol.
Comentarii articol (0)