ACCES GRATUIT
Serviciul de tranzactionare a contractelor bilaterale va fi lansat la 1 decembrie
Operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) va lansa la 1 decembrie serviciul de tranzactionare a contractelor bilaterale de vânzare-cumparare de energie electrica cu termene de livrare de cel putin o luna, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, la seminarul pe teme de energie organizat luni la Palatul Parlamentului.
Articolul continuă mai jos
Operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) va lansa la 1 decembrie serviciul de tranzactionare a contractelor bilaterale de vânzare-cumparare de energie electrica cu termene de livrare de cel putin o luna, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, la seminarul pe teme de energie organizat luni la Palatul Parlamentului. "Estimam ca acest sistem va aduce ceea ce lipseste din piata de energie electrica si anume o mai buna transparenta -oferta se va întâlni cu cererea- dar si cât mai multi furnizori si producatori de energie electrica", a mai spus ministrul Economiei si Comertului. La 1 iulie au fost lansate licitatiile pe piata Spot sau piata pentru ziua urmatoare, un mecanism care functioneaza deja, iar la 1 februarie va fi lansat sistemul de tranzactionare a contractelor medii si lungi cu livrare la termen. Codrut Seres a mai precizat ca toate aceste mecanisme vor contribui la evolutia pietei de energie electrica de la o piata reglementata la o piata concurentiala. xxx Aparitia pietei centralizate a contractelor bilaterale va corecta o serie de neajunsuri si inechitati din piata, afirma presedintele Asociatiei Nationale a Consumatorilor de Energie din România Bucuresti 21 nov (Rompres) - Aparitia Pietei Centralizare a Contractelor Bilaterale (PCCB) ale carei baze se pun în aceste zile, va corecta o serie de neajunsuri si inechitati din piata energiei electrice din România, a declarat, luni, presedintele ANCER, Iulian Florescu, la o masa rotunda pe probleme ale pietei de energie electrice.
"Inechitatile si modul arbitrar practicat de SC Hidroelectrica în relatia cu consumatorii eligibili, au dus la încetinirea deschiderii reale a pietei de energie electrica si la aparitia de jucatori pe piata, care au beneficiat de o legislatie incompleta creându-si astfel avantaje economice anormale", a precizat Florescu. Aceasta noua piata nu trebuie sa ne grabim sa o deschidem deoarece bulverseaza consumatorii eligibili care au contract direct cu producatorul, a afirmat presedintele ANCER. Functionarea greoaie a pietei de energie electrica a facut ca multi consumatori sa nu uzeze de dreptul de eligibilitate ramânând în continuare captivi, suportând si un pret mult mai mare fata de piata concurentiala. Din datele detinute de ANCER, pretul mediu al energiei electrice la consumatorii industriali care functioneaza pe piata concurentiala este cu circa 15 la suta mai mic fata de piata reglementata. "Consideram ca Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei trebuie sa analizeze mai atent solicitarile producatorilor, transportatorului si distribuitorilor de energie electrica, în stabilirea pretului final la consumatorii captivi, deoarece piata ne demonstreaza ca pretul real este mai mic, cu toate ca si acesta este influentat de pretul pe piata reglementata", a spus presedintele ANCER. Autoritatea de reglementare nu trebuie sa cedeze la presiunile operatorilor de pe piata deoarece consumatorul nu mai poate sa suporte ineficienta în producere, transport si distributia energiei electrice. În ceea ce priveste pretul energiei electrice în România presedintele ANCER afirma ca acesta a fost armonizat exagerat de mult deoarece depaseste cu mult pretul energiei electrice din majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, comparându-ne cu tarile care nu au resurse energetice. ANCER revine cu propunerea de a se reduce pretul energiei electrice prin sistarea consumului gratuit alocat categoriilor de personal din sistemul energetic, cât si a pensionarilor proveniti din acest sector. De asemenea, ANCER nu se opune ca cei care beneficieaza de aceste gratuitati sa primeasca (daca se încadreaza) ajutoare sociale acordate de Guvernul României. ANCER este o asociatie non-profit, apolitica si nonguvernamentala si este prezenta pe piata energiei electrice începând cu anul 1994. ANCER este membru cu drepturi depline la IFIEC World începând cu anul 1996 si este membru în Comitetul de Board. ANCER este de asemenea, prezent în Consiliul Consultativ al ANRGN cât si la ANRE.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)