În anul 2009 în urma unei licitaţii electronice societatea noastră în calitate de consumator a încheiat un contract pentru furnizarea energiei electrice pentru consumnatori eligibili. La capitolul PREŢ s-a stabilit că preţul este ferm pe toată durata derulării contractului cu excepţia modificării pe parcurs a tarifelor reglementate de către ANRE.
În luna februarie 2011, la două luni după încetarea contractului,ne solicită plata unei sume consistente reprezentând c/valoarea certificatelor verzi pe perioada 01.01.2010 - 30.11.2010, motivând faptul că la data semnării contractului nu se cunoştea valoarea certificatelor verzi pentru anul 2010, motiv pentru care nu a putut să fie inclusă în preţul de bază a energiei electrice. Furnizorul invocă art.45 din Ord.ANRE 22/2006 în care se prevede că CV (cumpărător de certif.verzi) are dreptul să recupereze costurile achiziţionării certif.verzi de la consumatorii eligibili prin mărirea corespunzătoare a preţului de vânzare a energiei electrice. Este corectă această solicitare după finalizarea contractului ?
In romania? Este corecta.
Exista spete, in special in cazul precontractelor vinzare-cump, in care instantele au luat in calcul lipsa de predictibilitate a unui factor nespecificat in antecontract, in sensul ca au anulat "legea partilor".
In acest sens cei mai vechi pe pietele economice libere au inventat arbitrajul comercial, care v-ar fi ajutat enorm in cazul dvs, daca a-ti fi prevazut asta in contract.
Certificate verzi
dirina2
Buna ziua!
Am primit o factura de la Electrica pentru plata certificatelor verzi pe o perioada de cateva luni a anului 2012 si aceasta are o suma foarte ... (vezi toată discuția)