1. Munte, munte si iar munte
Muntele este by default destinatia de vacanta in sezonul de iarna. E locul in care se gaseste peste tot zapada: au naturel, oriunde iti indrepti ochii, sau doar pe partii, artificiala, numai buna pentru schiat. Este, totodata, si locul in care colindele merg ascultate si dupa ce a trecut Craciunul, locul in care timpul pare sa stea in loc pentru o vreme si unde atat copiii, cat si adultii se simt grozav de bine. In afara faptului ca aici se pot practica cateva sporturi de iarna (schi, patinaj si coborarea vertiginoasa pe derdelus cu sania, placa sau punga), oamenii de zapada stau mai tantosi un timp mai indelungat, copiii adorm mai repede seara, din pricina aerului tare si sanatos, iar voi puteti sa va rasfatati cu tuica fiarta sau vin fiert, cu moderatie, bineinteles. Zone recomandate: clasica Valea Prahovei, Ranca, in judetul Gorj, Straja din Hunedoara, Paltinis in Sibiu sau Voineasa, statiune aflata in judetul Valcea.
2. Incursiune in Bucovina
Cand te gandesti la Bucovina, nu te gandesti doar la pleiada de manastiri care au facut-o faimoasa in lume, ci si la saniile trase de cai impodobiti cu tot felul de canafi colorati, obiceiuri de sarbatori care s-au pastrat mai abitir ca in alte zone ale tarii, zapada densa, foc de tabara si ospitalitate la cote maxime. Iar daca nu v-am convins, aflati ca in aceasta parte a Romaniei bucatele sunt ca-n povesti, gustoase si sanatoase, iar multe pensiuni reusesc sa-si atraga turistii tocmai printr-o oferta culinara homemade, care ne aduce aminte multora de gustul copilariei. Ce se poate manca in Bucovina? Tochitura moldoveneasca, sarmale facute dupa retete locale, tocinei, racituri de casa (adica piftie, mai pe intelesul muntenilor), chisca, balmos la ceaun si cozonac cu mai multe feluri de umplutura.
3. Vizita in Maramures
Cu o tapuratura si o horinca, maramuresenii sunt gata sa va primeasca sa le fiti oaspeti in perioada vacantei de iarna. Pentru cei care stau in sudul tarii aceasta destinatie nu este una tocmai facil de atins, la fel ca Bucovina, dar nici imposibila nu este. Ba chiar am putea spune ca efortul de a ajunge pana aici va fi rasplatit fara doar si poate de farmecul zonei, obiceiurile traditionale care fac deliciul copiilor si al adultilor, specialitatile culinare locale si sunetul de talanga care pluteste peste intregul Maramures, in perioada sarbatorilor. Un punct suplimentar de atractie este Mocanita, care pleaca de la Viseul de Sus si care ii va duce pe calatori intr-o lume de poveste, peste care sta un abur aromat de vin fiert.
4. Targuri de Craciun locale
Inspirate din fastuoasele targuri similare din strainatate, plasate in mod special in orase celebre ale Europei precum Viena, Praga, Strasbourg, Koln sau Nürnberg, targurile de Craciun din tara noastra au inceput si ele de cativa ani sa-si faca simtita prezenta, atragand o multime de vizitatori. Cel mai popular este Targul de Craciun de la Sibiu, targ care ar putea sa fie inclus cu lejeritate in topul celor mai frumoase targuri de profil de pe batranul continent. Puternic din urma vine Targul de Craciun din Bucuresti, care are loc in zona Pietei Universitatii, dar nu sunt de ocolit nici evenimentele organizate de sarbatori in Cluj, Brasov sau Timisoara. Cum este posibil ca toate marile orase sa organizeze mici targuri in ton cu sezonul sarbatorilor de iarna, nu strica sa cautati informatii despre un posibil eveniment de acest gen dupa data de 6 decembrie, pentru ca atunci sunt programate sa se inaugureze majoritatea actiunilor de Craciun in tara noastra.
Comentarii articol (0)