Iata patru reguli care s-au perpetuat de-a lungul generatiilor si pe care eu nu mai vreau sa le respect deloc incepand fix de azi. Cine e cu mine?
1. In ghetutele de Mos Nicolae se pun doar dulciuri si fructe
Ne-am dat seama de injustetea acestei reguli cand unul dintre copii a intrebat „da’ de ce?”. Bine, n-a pus intrebarea stiind cine aprovizioneaza concret cizmele si ghetutele copiilor in seara premergatoare zilei de 6 decembrie, ci pentru ca a remarcat si el ca Mos Nicolae nu iese sub niciun chip din rutina si ii aduce an de an o gramada de fructe si de dulciuri cat se poate de sanatoase. Discutand cu alti parinti despre aceasta dilema, am ajuns la concluzia ca regula deloc flexibila are ca explicatie faptul ca dulciurile si fructele incap foarte bine in ghete si cizme, pana in varful lor, spre deosebire de alte obiecte mai voluminoase. Dar cum eu vreau sa fiu anul acesta un Mos mai invenitiv, voi infunda incaltamintea cu manusi si caciuli calduroase, o voi aseza pe un piedestal format din carti, truse de desenat si dvd-uri cu cele mai frumoase filme animate, nerenuntand, insa, la dulciurile si fructele care l-au consacrat pe batranul si generosul Mos Nicolae.
2. Bradul nu se impodobeste decat in seara de Ajun
Stiu ca traditia spune ca pomul de Craciun nu se impodobeste decat pe 24 decembrie, sub sunetul inconfundabil al colindelor cantate live, de grupuri de copii, sau redate la fel de melodios de CD-ul preferat, sub aroma vinului fiert si a cozonacului care de-abia a fost scos din cuptor. Dar fiti siguri ca nici nu se va intampla nimic nefast daca va apucati sa decorati bradutul cu ceva vreme inainte, iar eu am de gand sa procedez asa chiar anul acesta dintr-un motiv simplu. Deoarece toata familia vrea sa se bucure cat mai mult de Tannenbaum, mi-am dat seama ca, decat sa-l despodobim la inceputul lui februarie, dupa 5-6 saptamani in care si-a indeplinit cu stoicism rolul de mesager al Craciunului si in care a rezistat eroic asalturilor copiilor, mai bine facem aceasta operatiune un pic dupa Sf. Ion. Asa n-o sa mai plecam la scoala si la serviciu cu hainele, gentile, ghiozdanele si gustarea de la pachet pline de ace de brad si nici n-o sa mai calcam accidental pe globurile ce incep sa cada unul cate unul din bradul ce da semne de uscare.
3. Fratii trebuie sa primeasca aceleasi cadouri de la Mos
Pe principiul „sa nu cream animozitati intre copii chiar de sarbatori”, sacul Mosului trebuie sa contina aceleasi cadouri pentru copiii din cadrul unei familii. Vreti sa luati jucarii, haine si carti pe care sa le puneti sub brad? E simplu, cumparati aceleasi jucarii, haine si carti, iar linistea va domni in casa si toata lumea va fi la fel de bucuroasa. Singurii care par sa n-aiba probleme de genul acesta sunt, insa, parintii care au copii de sexe diferite, ce respira usurati, pentru ca sunt sanse mai mici ca unul dintre ei sa ravneasca la cadoul fratelui.
Acuma, ce sa zic, chiar nu stiu cine a inventat regula asta lipsita de imaginatie si n-as prea spune ca si-a gasit in mine adepta. Nu vad rostul achizitionarii aceluiasi cadou de trei ori, in cazul nostru, ba cred ca va fi distractia si mai mare daca darurile vor fi diverse. Asa vor ajunge sa devina interesante alternativ pentru toti trei copiii, ba chiar si pentru parintii lor (si aici vorbesc din experienta!).
4. Mosul cel real vine o singura data la copii
E adevarat ca inflatia de mosi din ultimul deceniu a creat o oarecare confuzie in randul copiilor, care nu mai stiu nici care mos este cel autentic, si nici ce cadou vine intr-adevar din partea lui. Partea buna este ca niciunul dintre copii nu va fi trist din pricina ca primeste daruri de mai multe ori, astfel incat, decat sa va pierdeti in explicatii cum ca the Mos este doar cel din zilele de 6, respectiv 25 decembrie, mai bine le spuneti pe intelesul lor care este semnificatia acestor doua zile importante de sarbatoare crestina, dar ii lasati sa se si bucure de orice cadou primesc in frumoasele saptamani ale lui decembrie.
Comentarii articol (3)