In urma sedintei de luni, propunerea legislativa privind pensiile ocupationale a fost adoptata tacit de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, in urma depasirii termenului pentru dezbatere si aprobare. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor.
Potrivit actului normativ, pensia ocupationala va fi o suma platita in mod suplimentar si distinct fata de pensia obtinuta in sistemul public, iar de aceasta vor putea beneficia, printre altii, angajatii din sectorul public si cel privat.
Administrarea de fonduri de pensii ocupationale va putea fi facuta, in urma unei autorizari a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), de catre societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare. In acelasi timp, ASF va intocmi si va tine registrul fondurilor de pensii ocupationale, registrul administratorilor de pensii ocupationale si registrul angajatorilor care vor contribui la schemele de pensii ocupationale.
O schema de pensii ocupationale va putea fi propusa de catre angajator, se arata in proiectul de lege, iar in urma negocierii aceasta va trebui sa contina cel putin cuantumul, periodicitatea si modul de impartire a contributiilor (intre angajat si angajator), actualizarea lor si regulile de investire a activelor si de impartire a rezultatelor.
Important! Participarea sau continuarea participarii la o schema de pensii ocupationale NU va putea fi o conditie pentru incadrarea in munca a unei persoane. Totodata, angajatorii NU vor putea face retineri din salariu pentru contributii la o astfel de schema fara sa obtina acordul scris al persoanei in cauza.
Angajatorul va fi cel care se va ocupa de retinerea si virarea contributiilor angajatilor sai care sunt participanti la o schema de pensii ocupationale.
Modificarea unei scheme de pensii ocupationale va putea fi facuta de catre angajator numai cu acordul participantilor la fondul de pensii. Apoi, modificarile vor trebui avizate de ASF.
Fiecare persoana va putea sa participe la un singur fond de pensii ocupationale, insa va exista si posibilitatea de a transfera activul personal la un alt fond.
Participarea la schemele de pensii ocupationale si contributiile
Potrivit actului normativ adoptat tacit de Senat, participanti la un fond de pensii ocupationale vor putea fi:
- angajatul (din sectorul public sau privat);
- functionarul public;
- functionarul public parlamentar;
- persoana care-si desfasoara activitatea in functii elective sau care este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului;
- membrul unei societati cooperative;
- orice persoana care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole.
Aderarea la fondul de pensii ocupationale va fi o optiune personala, conform prevederilor propunerii de act normativ, iar dreptul de proprietate asupra contributiilor platite la fond si a rezultatelor investirii contributiilor va reveni angajatului dupa cel putin doi ani de la momentul aderarii la fond.
Pentru aderare, va trebui intocmit un contract scris (actul de aderare) intre persoana fizica, angajator si administratorul fondului de pensii ocupationale. Forma actului de aderare va fi aceeasi pentru toti participantii la un fond, iar aceasta va fi stabilita de ASF.
Contributia la un fond de pensii ocupationale va putea fi de pana la 15% din castigul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la fond. Totodata, va exista si posibilitatea de a imparti contributia intre angajat si angajator.
Fiecare angajator va putea sa participe singur sau prin asociere la un fond de pensii ocupationale.
Angajatorii vor vira lunar contributia pentru angajatii care adera la un astfel de fond.
Participantii vor avea posibilitatea de a modifica, suspenda sau inceta contributiile la fondul de pensii ocupationale. In acest sens, administratorul fondului si angajatorul vor trebui informati in scris cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte.
In cazul incetarii platii contributiei, participantul isi va pastra drepturile -- exceptand cazul in care va solicita transferul activului personal la un alt fond de pensii ocupationale.
Important! Fiecare participant va fi proprietarul activului personal din contul sau, acesta neputand face obiectul executarii silite. De asemenea, activul personal NU va putea fi gajat sau cesionat si nici NU va putea fi folosit pentru a acorda sau garanta credite.
Plata pensiilor ocupationale
Propunerea legislativa adoptata tacit de senatori stabileste ca dreptul la pensia ocupationala se va deschide la cererea participantului, daca vor fi indeplinite urmatoarele conditii cumulative:
- participantul sa fi implinit 60 de ani;
- sa fi fost platite contributii timp de cel putin sapte ani;
- activul personal sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime.
Insa vor exista si exceptii de la aceste conditii.
Mai exact, daca s-au platit contributii mai putin de sapte ani sau daca activul personal nu este egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime, participantul va primi suma existenta in contul sau -- ca plata unica sau ca plati esalonate pe o durata de cel mult cinci ani.
Daca participantul va beneficia de pensie de invaliditate si nu-si va putea relua activitatea, va putea obtine suma existenta in contul sau -- ca plata unica sau ca plati esalonate pe o durata de cel mult cinci ani (daca activul personal nu va fi egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime) sau va putea obtine o pensie ocupationala (daca activul personal va fi cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime).
Daca participantul va muri inainte sa depuna cererea pentru obtinerea pensiei ocupationale sau dupa obtinerea acesteia, suma din cont va fi platita beneficiarilor desemnati de acesta prin actul de aderare si cel de succesiune.
Important! Pensia ocupationala va fi supusa reglementarilor legale privind impozitarea pensiilor si executarea silita.
--
Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale, pornind de la specificul anumitor profesii/domenii de activitate, este unul dintre obiectivele care figureaza in programul de guvernare adoptat de Executiv in luna martie. Guvernul considera ca prin aceasta masura s-ar elimina nedreptatile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor si s-ar putea stimula pe termen lung profesiile cu grad mai mare de uzura.
Nota: Prevederile prezentate in articol NU se aplica momentan. Pentru ca legea sa intre in vigoare, aceasta trebuie adoptata de Camera Deputatilor (Camera decizionala), promulgata prin decret prezidential si publicata in Monitorul Oficial. Propunerea legislativa privind pensiile ocupationale poate fi consultata integral in fisierul alaturat.
Comentarii articol (1)