Din 2012, firmele pot deduce TVA pentru vehiculele achizitionate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, care nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale, doar in limita a 50%. Masura a fost introdusa prin Decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 232/26.04.2012, publicata in Jurnalul Oficial al UE in data de 1 mai 2012, la solicitarea Romaniei.
Totusi, masura referitoare la deducerea TVA in limita a 50%, pentru vehiculele mentionate anterior, a expirat pe 31 decembrie 2014.
In acest context, Romania a solicitat UE, inca din 13 februarie 2014, prelungirea termenului pentru aplicarea acestei masuri, iar cererea a fost aprobata de catre Consiliul Uniunii Europene, printr-o decizie publicata recent in Jurnalul Oficial al UE.
Mai exact, prin Decizia Consiliului UE 2015/156, publicata pe 31 ianuarie 2015 in Jurnalul Oficial al UE, termenul pentru aplicarea limitei de 50% pentru deducerea TVA, la masinile achizionate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, care nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale, s-a prelungit pana la 31 decembrie 2017.
In plus, avand in vedere ca decizia a fost publicata in 31 ianuarie 2015, iar termenul initial a expirat la 31 decembrie 2014, Consiliul UE a hotarat ca decizia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015, astfel incat masura sa se poata aplica neintrerupt.
Totodata, in documentul citat se mai precizeaza ca daca Romania va solicita o prelungire suplimentara a masurii de derogare dupa 2017, atunci va trebui sa transmita cererea sa catre Comisia Europeana pana la 31 martie 2017.
Limitarea deducerii TVA la 50% nu se aplica pentru anumite categorii de autoturisme
Dispozitiile europene din 2012 au fost transpuse in Codul fiscal prin OUG nr. 24/2012, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 384 din 7 iunie 2012.
Astfel, se limiteaza la 50% dreptul de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a TVA aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
Totusi, limitarea deducerii TVA la 50% nu se aplica pentru:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
Aflati din acest material ce riscuri ascunse implica deducerea limitata a cheltuielilor cu autoturismele firmei si la ce se expun firmele.
Comentarii articol (6)