Potrivit acestei decizii, Romania este autorizata sa limiteze la 50% dreptul de deducere a TVA aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inclusiv a inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a TVA aferente cheltuielilor legate de vehiculele respective, in cazul in care vehiculul nu este utilizat exclusiv in scopuri profesionale.
Pentru a putea fi aplicate, noile prevederi trebuie transpuse in legislatia fiscala autohtona.
"Concret, decizia Consiliului UE permite Romaniei ca, de la data introducerii acestor prevederi in Codul Fiscal, sa limiteze dreptul de deducere a TVA la 50% si pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing si/sau inchiriere. De asemenea, limitarea se va putea extinde la nivelul tuturor cheltuielilor efectuate in legatura cu aceste vehicule, spre exemplu cheltuieli de intretinere si mentenanta", a explicat, pentru AvocatNet.ro, Adina Vizoli, Senior Tax Manager in cadrul NNDKP Consultanta Fiscala (foto).
Adina Vizoli a mai precizat ca, potrivit prevederilor actuale, limitarea deducerii la 50% se aplica doar pentru vehiculele achizitionate in baza unui contract de vanzare-cumparare si cheltuielile cu combustibil aferente.
"Totusi, mai precizeaza consultantul fiscal, conform Deciziei Consiliului UE, limitarea deducerii TVA la 50% se aplica atunci cand vehiculele in discutie nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale, exceptie facand vehiculele utilizate exclusiv pentru destinatiile prevazute specific atat in decizie, cat si in prezent in Codul Fiscal (de exemplu, mentenanta, interventii, agenti de vanzari/cumparari, in scopul revanzarii/leasing/inchiriere etc.) care se mentin".
Decizia Consiliului UE stabileste ca limitarea deducerii la 50% nu se aplica pentru:
- vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehiculele utilizate pentru inchiriere sau leasing;
- vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
"Concret, conform deciziei Consiliului UE se mentine excluderea limitarii pentru vehiculele utilizate pentru tipurile de activitati specific prevazute dar, se introduce posibilitatea de a exclude de la limitare vehiculele care sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale, in functie de activitatea economica desfasurata de fiecare agent economic", subliniaza Adina Vizoli.
Pentru a se putea aplica, prevederile deciziei Consiliului UE trebuie transpuse in legislatia fiscala romaneasca, urmand sa se puna in practica de la data intrarii in vigoare a actului normativ care va modifica Codul fiscal.
Decizia Consiliului UE mai stabileste ca prevederile sale expira la data intrarii in vigoare a normelor Uniunii care stabilesc cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu dau dreptul la deducerea totala a TVA sau la 31 decembrie 2014, daca aceasta data este anterioara.
Efecte in practica
"In situatia implementarii prevederilor deciziei Consiliului UE in Codul Fiscal, ar putea creste incasarile bugetare din TVA dat fiind ca limitarea deducerii se extinde si pentru vehiculele contractate in baza contractelor de leasing si inchiriere precum si a altor cheltuieli ocazionate de utilizarea acestor vehicule, in conditiile in care aceste vehicule nu ar utilizate exclusiv fie pentru categoriile exceptate, fie in scopuri profesionale", este de parere specialistul in taxe de la NNDKP Consultanta Fiscala.
"In acelasi timp, agentii economici care achizitioneaza vehicule in vederea utilizarii exclusive in scopul activitatilor profesionale, altele decat cele exceptate specific de la limitare, vor avea posibilitatea sa isi exercite dreptul de deducere a TVA integral pentru aceste vehicule si cheltuielile ocazionate de utilizarea lor", puncteaza Adina Vizoli.
Puteti consulta atasat Decizia Consiliului UE nr. 232/26.04.2012.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (32)