ACCES GRATUIT
Philip Morris sustine introducerea în Codul Fiscal a pretului minim de referinta la tigari
Compania Philip Morris România spijina propunerea de includere în Codul Fiscal a unui pret minim de referinta la tigari, prin acest sistem fiind interzisa vânzarea tigarilor sub un pret minim stabilit de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.
Articolul continuă mai jos
Compania Philip Morris România spijina propunerea de includere în Codul Fiscal a unui pret minim de referinta la tigari, prin acest sistem fiind interzisa vânzarea tigarilor sub un pret minim stabilit de Ministerul Finantelor Publice /MFP/. "Nu este o masura anticoncurentiala, este o masura justa pentru atingerea obiectivelor de sanatate publica si de crestere a veniturilor bugetare si corespunde legislatiei Uniunii Europene /UE/", a declarat marti, într-o conferinta de presa, directorul de comunicare al companiei, Peter Imre. Reprezentantul companiei Philip Morris a admis însa ca aceasta masura poate favoriza producatorii de tigari mai scumpe. El a aratat ca Philip Morris sustine orice reglementare care are ca efect reducerea fumatului juvenil, dar si crearea unui sistem de accizare egal pentru toate produsele din tutun. "Acciza este o taxa de consum, iar în cazul tigarilor o taxa pe viciu. Daca tigarile produc în egala masura cancer nu vad de ce una trebuie accizata altfel fata de cealalta", a spus Imre. Peter Imre a apreciat ca, daca pretul minim de referinta este stabilit de guvern în mod obiectiv, atunci acest sistem "îsi va face treaba" în atingerea obiectivelor fiscale si de sanatate publica, însa daca va fi lasat la mâna producatorilor nu îsi va atinge obiectivul.
Conform propunerilor de modificare a Codului Fiscal, pretul minim de referinta este stabilit la 90 la suta din cea mai bine vânduta categorie de pret - Most Popular Price Category sau MPPC. În România, MPPC este de 35.000 de lei/pachet, iar pretul minim de referinta va fi 31.500 lei, în conditiile în care în prezent se vând tigari cu preturi începând de la 22.500 lei pâna la 40.000 lei/pachet. Toti producatorii de tigari peste pretul minim de referinta au în mod cert un avantaj, iar cei care produc sub acest nivel vor trebui sa îsi ajusteze pretul, a afirmat Peter Imre. El a explicat ca toate companiile producatoare au în portofoliu si marci de tigari sub acest pret minim de referinta, iar segmentul tigarilor sub 31.500 lei/pachetul reprezinta numai opt la suta din piata. Potrivit directorului de comunicare al companiei Philips Morris România, 15 din statele membre UE au introdus acest sistem al pretului minim de referinta la tigari. Peter Imre a precizat ca Philips Morris România plateste anual la bugetul de stat accize de 400 de milioane euro, în conditiile în care 65 la suta din pretul unui pachet de tigari îl reprezinta taxele, si a estimat ca în 2006 industria tutunului din România va plati la bugetul de stat accize si TVA de peste un miliard de euro. De asemenea, de la 1 ianuarie toti producatorii de tigari vor trebui sa plateasca o taxa de licentiere de un milion de euro pentru lantul de distributie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)