Dupa patru variante de modificari ale Codului Fiscal, in suspensie au mai ramas cateva probleme, doua fiind aspectele refuzate de catre Consiliul Concurentei: neimpozitarea veniturilor celor care lucreaza in domeniul tehnologiei informatiei si impunerea pretului minim la tigarete. Prevederea privind pretul minim va fi mentinuta numai cu avizul favorabil al Consiliului Concurentei (C.C.), se precizeaza in proiectul de Cod Fiscal. Ca urmare, "corespondenta" dintre ministere si CC, ulterioara refuzului Consiliului, este privita ca o solutie in ceea ce priveste adoptarea pana la urma a acestor doua masuri.
Doar tigarile scumpe vor avea loc pe piata
Peter Imre, director Corporate Affairs in cadrul companiei Philip Morris Romania, sustine ca introducerea pretului minim la tigarete nu este o masura anticoncurentiala. "In Legea concurentei se prevede ca Executivul poate lua masuri care restrictioneaza concurenta daca acestea tin de sanatatea publica", a afirmat Peter Imre care se declara de acord cu introducerea unui pret minim pentru tigari. Pe de alta parte, acesta recunoaste ca o astfel de masura ar scoate de pe piata producatorii de tigari ieftine. "Este o masura care poate favoriza producatorii de tigarete mai scumpe", a admis Imre. Conform propunerilor de modificare a Codului Fiscal, pretul minim de referinta este stabilit la 90% din cea mai bine vanduta categorie de pret, in Romania aceasta fiind de 35.000 de lei/pachet. Astfel, pretul minim va fi 31.500 lei, in conditiile in care in prezent se vand tigari cu preturi incepand de la 22.500 lei pana la 40.000 lei/pachet. In cazul introducerii masurii, marcile care acum costa mai putin de 31.500 lei se vor scumpi pana la acest nivel minim, ceea ce inseamna, de fapt, scoaterea lor de pe piata. In acest context, Peter Imre a declarat: "Daca nu afecteaza pe nimeni, de se sa o bagam (n.n. masura) in Codul Fiscal". Imre a mai spus ca potrivit estimarilor sale, cota de piata detinuta de marcile aflate sub pretul minim de referinta este de sub 8%. Peter Imre sustine ca este necesara, de asemenea, sI introducerea accizei minime. "Acciza este o taxa de consum, iar in cazul tigarilor o taxa pe viciu. Daca tigarile produc in egala masura cancer, nu vad de ce cea mai ieftina trebuie accizata altfel decat cea mai scumpa", a spus Imre.
Creste contrabanda
Gilda Lazar, director Corporate Affairs in cadrul JTI, ne-a spus ca in cazul in care propunerile privind introducerea accizei minime si a pretului minim vor fi aprobate, aproape 30% din piata tigaretelor ar fi afectata si nu 8% cat a spus Peter Imre. Alt efect negativ va fi cresterea puternica a contrabandei in conditiile in care exista aproximativ doua milioane de fumatori de tigari ieftine in Romania. Potrivit unui studiu, tigarile ieftine de pana in 28.000 lei detin o cota de 9% din piata si sunt produse de companiile Gallaher si Galaxy. Alte tigari iefine, care costa in jur de 30.000 lei, sunt produse de JTI, avand o cota de piata de 10,4%, de BAT cu 1% si de Philip Morris cu 1,8%. Acelasi studiu mai arata ca, in cazul introducerii masurilor, tigarile Carpati s-ar scumpi cu 43%, St. George cu 43%, More cu 21%, iar Winchester cu 2%.
MCTI cere mai multe facilitati pentru cei care lucreaza in software
"Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei sustine necesitatea mentinerii acestei facilitati (neimpozitarea veniturilor softistilor - n.r.) pentru a consolida industria IT&C", ne-au declarat oficialii institutiei. Acestia urmeaza sa aiba consultari cu Consiliul Concurentei pentru a vedea argumentele acestei institutii pentru renuntarea la scutirea impozitarii veniturilor celor care lucreaza in industria software.
Pe langa faptul ca oficialii MCTI vor sustinerea acestei facilitati si in 2006, acestia vor propune si modalitati suplimentare de stimulare a industriei. Ministrul tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, urmeaza sa se intalneasca cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, pentru a discuta aceste propuneri. (C. Stegarescu)
Comentarii articol (0)