Mai exact, in litigiul pe clauze abuzive dintre BCR si clienta sa, Curtea de Apel Bucuresti a declarat nula clauza din contract referitoare la modalitatea de determinare a dobanzii creditului. Totodata, reclamanta nu mai trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata.
Prin anularea acestei clauze, contractul nu mai prevede modalitatea in baza careia aceasta dobanda poate fi calculata, devenind astfel scutit de dobanda, sustine Nermin Dumitrascu, avocatul care a reprezentat clienta BCR.
Hotararea Curtii de Apel este definitiva si irevocabila, aceasta fiind pronuntata la mijlocul lunii februarie 2015.
Avocatul ne-a spus ca banca ar putea sa incerce promovarea unei cai extraordinare de atac, insa o astfel de actiune n-ar avea sanse reale de reusita.
"In fata Curtii de Apel Bucuresti, in faza de recurs, hotararea a ramas definitiva. Conform dispozitiilor Codului de procedura civila, BCR ar putea incerca promovarea unei cai extraordinare de atac, asa cum a facut-o si in cazul hotararii definitive pronuntata intr-o speta cu un obiect asemanator, in cauza Mateescu impotriva BCR. Spre exemplu, in aceasta cauza, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia in anulare promovata de catre BCR. Motivele pentru care legea admite promovarea unei cai extraordinare de atac impotriva unei hotarari definitive sunt foarte strict determinate (de exemplu: contestatorul n-a fost legal citat si nici n-a fost prezent la termenul cand a avut loc judecata, hotararea data in recurs a fost data de o instanta necompetenta, dezlegarea data recursului a fost rezultatul unei erori materiale etc.), motive care, consider eu, nu vor putea fi invocate cu succes, in situatia despre care vorbim, acestea negasindu-si aplicabilitatea", a precizat avocatul Nermin Dumitrascu.
Conform informatiilor din Portalul Instantelor de Judecata, cauza a fost inregistrata initial la Judecatoria Sectorului 3 din Bucuresti, in martie 2012, iar primul termen a fost aproximativ trei luni mai tarziu. Avocatul clientei BCR a mentionat ca aceasta a decis sa se adreseze instantei dupa ce a observat ca dobanda lunara aplicata de banca devine, in mod nejustificat, din ce in ce mai mare.
In 2013, Judecatoria Sectorului 3 a respins cererea de chemare in judecata, ca neintemeiata, si a obligat reclamanta sa achite cheltuielile de judecata. Apoi, procesul s-a mutat la Tribunalul Bucuresti, dupa ce ambele parti au facut apel, insa judecatorii au respins actiunile, in iunie 2014, ca nefondate.
Practic, in urma recursului, Curtea de Apel a schimbat decizia instantei de fond.
Comentarii articol (1)