Hotararea CAFR nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Hotararii CAFR nr. 35/2014 privind aprobarea cotizatiilor si taxelor pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania, persoane fizice si juridice, si pentru membrii stagiari in activitatea de audit financiar a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 144 din 26 februarie si se aplica de la momentul publicarii.
Conform modificarilor, cei care se inscriu in Registrul public al auditorilor financiari dupa data de 31 ianuarie nu mai trebuie sa plateasca, in cel mult 30 de zile calendaristice de la acordarea calitatii de membru CAFR, cotizatia fixa anuala. Aceasta prevedere a fost abrogata.
Noile dispozitii stabilesc ca auditorii financiari care se inscriu in Registru in primul semestru al anului trebuie sa achite integral cotizatia pentru anul respectiv. Dar, in schimb, pentru inscrierea in al doilea semestru al anului, auditorii financiari platesc o cotizatie fixa anuala redusa, la momentul depunerii documentelor de inregistrare, dupa cum urmeaza:
- auditorii financiari persoane fizice active: 400 de lei;
- auditorii financiari persoane fizice nonactive: 200 de lei;
- auditorii financiari persoane juridice: 550 de lei.
In alta ordine de idei, taxa pentru aprobarea auditorilor financiari din terte tari, atribuirea calitatii de membru al Camerei si inregistrarea in Registru a fost majorata de la 2600 la 4000 de lei.
Alte modificari aduse de Hotararea CAFR nr. 11/2015 fac referire la cursul pentru cei care pot desfasura activitate de audit financiar la entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si cursul pentru auditarea proiectelor finantate din fonduri europene si alte fonduri nerambursabile de la alti donatori. In primul caz, taxa de inscriere la curs este de 850 de lei, iar in cel de-al doilea -- 450 de lei.
Totodata, a fost stabilita la 100 de lei taxa de inscriere in Registrul auditorilor financiari pentru persoanele fizice si juridice care pot audita proiecte finantate din fonduri europene si alte fonduri nerambursabile de la alti donatori.
Ce cotizatii fixe si variabile au de achitat auditorii financiari
Pentru a fi mentinute in Registrul public si pentru a avea acces la serviciile gratuite acordate membrilor de catre CAFR, auditorii financiari (persoane fizice si juridice, active sau nu) trebuie sa achite cotizatiile fixe anuale, conform Hotararii CAFR nr. 35/2014.
De anul trecut, cotizatiile fixe sunt:
- pentru auditorii financiari persoane fizice active: 780 de lei;
- pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive: 390 de lei;
- pentru persoanele juridice: 750 de lei;
- pentru auditorii financiari persoane fizice active cu calificativ B, C sau D: 1180 de lei;
- pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive cu calificativ B, C sau D: 790 de lei;
- pentru auditorii financiari persoane juridice cu calificativ B, C sau D: 1150 de lei.
Actul normativ citat dispune ca persoanele juridice trebuie sa le plateasca integral pana la data de 31 martie, insa persoanele fizice le achita in doua transe, dupa cum urmeaza:
- pentru auditorii financiari persoane fizice active: 400 de lei pana la 31 martie, respectiv 380 de lei pana la 30 septembrie;
- pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive: 200 de lei pana la 31 martie, respectiv 190 de lei pana la 30 septembrie a fiecarui an;
- pentru auditorii financiari persoane fizice active cu calificativ B, C sau D: 800 de lei pana la 31 martie, respectiv 380 de lei pana la 30 septembrie;
- pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive cu calificativ B, C sau D: 600 de lei pana la 31 martie, respectiv 190 de lei pana la 30 septembrie;
- pentru auditorii financiari persoane juridice cu calificativ B, C sau D: 1000 de lei pana la 31 martie, respectiv 150 de lei pana la 30 septembrie.
Cotizatiile variabile anuale reprezinta, potrivit actului normativ, contributiile auditorilor financiari calculate prin aplicarea anumitor cote la totalul onorariilor obtinute in perioada de raportare.
Prin urmare, cotizatiile variabile se calculeaza prin aplicarea unei singure cote procentuale asupra totalului onorariilor, in functie de marimea acestora, astfel:
- 0,5% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mic sau egal cu 50.000 de lei;
- 0,8% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 50.000 de lei si mai mic sau egal cu 200.000 de lei;
- 0,9% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 200.000 de lei si mai mic sau egal cu 600.000 de lei;
- 1,0% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 600.000 de lei si mai mic sau egal cu 1.000.000 de lei;
- 1,2% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 1.000.000 de lei.
Atentie! Onorariile ce se iau in calcul sunt cele facturate in perioada de raportare, iar din acestea se scad sumele cedate subcontractorilor si colaboratorilor (auditori financiari membri ai Camerei) si nu includ taxa pe valoarea adaugata.
Auditorii financiari activi sunt obligati sa achite cotizatiile variabile anuale, sub forma de avans, pana pe 30 septembrie, acestea fiind calculate in functie de onorariile incasate pana la 30 iunie.
Cuantumul definitiv al cotizatiei variabile se stabileste pe baza situatiilor financiare intocmite pentru exercitiul financiar care se incheie la 31 decembrie si din acesta se scade avansul. Diferenta se regularizeaza pana la data de 31 martie a anului urmator.