Ioana Toma, HR Manager Urgent Cargus, vede domeniul HR in 2015 ca unul in care se va pune accentul pe mentinerea angajatilor valorosi: “Va mai aduceti aminte ritmul recrutarilor din 2007-2008, vanatoarea de angajati buni... Eu zic ca HR-ul a invatat atunci niste lectii pe care le poate aplica in continuare. In plus, acum sunt mai multe instrumente disponibile, mai multe canale, in special in social media, de a ajunge la specialistii doriti, mai multe cai de a-i pastra alaturi. Mi-ar placea ca nu numai HR-ul, ci intreg managementul companiilor sa se concentreze anul acesta la cum sa creasca si sa pastreze angajatii buni, mai mult decat cum sa vaneze continuu altii noi. “
Mugur Tolici, HR Director Banca Nationala a Romaniei, sustine cele spuse de Ioana Toma, mentionand ca noua generatie de pe piata de munca doreste un loc de munca placut, dinamic, care recunoaste performanta si care ofera perspective clare de dezvoltare profesionala. In aceasta directie in BNR a fost implementat in 2014 un nou sistem de resurse umane care “creeaza cadrul pentru recunoasterea, sustinerea si recompensarea performantei, este bazat pe echitate interna si competitivitate externa si pune un accent deosebit pe dezvoltare manageriala si leadership”.
Radu Panait, Recruitment Leader Central Eastern Europe & Russia IBM este unul dintre specialistii HR care crede in dezvoltarea departamentelor de profil din companie si in cresterea, in timp, a numarului de candidati recrutati prin resurse proprii, chiar si de pozitii de management. Acesta considera ca “desi Romania este o piata generoasa in materie de resurse de IT, datorita cresterii numarului de jucatori si mai ales in segmentul de Delivery sau Service centers care opereaza pentru clienti internationali, cu siguranta putem vorbi de o dificultate sporita in a atrage candidatii potriviti. Exista anumite date de cercetare care sugereaza ca deficitul de talent, exprimat ca raport intre cerere si oferta va fi in anii urmatori in jur de 35% cu o pondere importanta in domeniul IT si care plaseaza Romania alaturi de Polonia ca una din tarile din Europa care vor avea cel mai mare deficit de talent in urmatorii ani. Este, asadar, un paradox al unei piete atractive in trecut si care tocmai datorita acestei atractivitati a generat cresteri serioase de personal si interesul multor jucatori din domeniul IT. Nu in ultimul rand sa nu uitam ca, spre deosebire de Europa de Vest, Romania nu a cunoscut o pondere insemnata a somajului in randul tinerilor, ceea ce a dus la o utilizare semnificativa a acestui segment de varsta. In epoca post criza, cealalta parte a Europei va beneficia deci de un surplus de forta de munca. Pentru IBM, fara a minimiza acest risc, putem spune totusi ca nu am simtit acest fenomen la o scara alarmanta si asta poate datorita importantei si atractivitatii pe care o are brandul IBM in industria IT.”
Monica Soare, CEO ARTWIN, sustine ca una dintre cele mai importante tendinte pe care le observa pe piata este digitalizarea intensa care creste numarul echipelor virtuale: „Aceste echipe sunt separate de timp, cultura si atribute lingvistice insa foarte usor de format.
De asemenea, schimbarile demografice datorate imbatranirii populatiei vor fi o provocare pe piata fortei de munca. Insa pentru a afla ultimele studii, inovatii si descoperiri cu privire la cum vom face HR, va invit sa ne cunoastem la HR Summit Cluj Napoca.”
HR Summit este cea mai mare platforma regionala de intalnire a celor din sectorul de resurse umane si management existenta in Romania si va avea loc in Cluj Napoca pe 26-27 martie 2015, in incinta Golden Tulip Ana Dome.
Inscrie-te si tu in cea mai mare comunitate a specialistilor HR din Transilvania pe www.cluj.hrsummit.ro.