Legea nr. 57/2015 pentru modificarea si completarea art. 33 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 202 din 26 martie 2015 si care a intrat in vigoare pe 29 martie, prevede cateva noutati in privinta comercializarii produselor cu pret redus in prag de expirare.
Astfel, actul normativ care se aplica de duminica stabileste urmatoarea masura:
Produsele aflate la comercializare cu pret redus/oferte promotionale, cu 3 zile inainte de expirarea datei durabilitatii minimale/datei-limita de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minima durabilitate aferente produselor nealimentare, se sorteaza si se expun la comercializare, pe rafturi sau in standuri, delimitate vizibil, cu informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor".
Acelasi document mai prevede ca nerespectarea acestei reguli este considerata practica comerciala incorecta si se sanctioneaza conform reglementarilor legale in vigoare.
In actul normativ nu se precizeaza in mod concret ce sanctiuni se aplica comerciantilor, ci doar se face trimitere la reglementarile privind practicile comerciale incorecte.
Astfel, conform Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, modificata recent prin Legea nr. 33/2015, utilizarea de catre comercianti a unor practici comerciale incorecte este interzisa, constituie contraventie si se sanctioneaza astfel:
- cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale inselatoare;
- cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, pentru practicile comerciale agresive.
Despre practicile comerciale inselatoare si cele agresive puteti citi in acest articol.
Avand in vedere cele mentionate anterior, incepand din 29 martie, comerciantii trebuie sa puna produsele aflate la vanzare cu pret redus, cu trei zile inainte de expirarea termenului de valabilitate, pe rafturi delimitate vizibil si sa informeze corect, complet si precis consumatorii.
In caz contrar, ar putea fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 100.000 de lei.
Mai mult decat atat, pretul redus al produsului nu mai trebuie sa fie inferior pretului de referinta, aceasta prevedere fiind eliminata din legislatie incepand de duminica.
Important! Orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse sau servicii identice. Pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus.
Potrivit OG nr. 99/2000, vanzarile cu pret redus sunt:
- vanzari de lichidare;
- vanzari de soldare;
- vanzari efectuate in structuri de vanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
- vanzari promotionale;
- vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul a trecut si este evident ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditii comerciale normale;
- vanzari ale produselor care intr-o perioada de trei luni de la aprovizionare nu au fost vandute;
- vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorare rapida sau a caror conservare nu mai poate fi asigurata pana la limita termenului de valabilitate;
- vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legal practicat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala, pentru acelasi produs, determinat de mediul concurential;
- vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de reaprovizionare s-au diminuat.
Comentarii articol (2)