Bloomberg: Romania incearca sa repare una dintre cele mai dure austeritati din UE cu scaderea TVA, scrie economica.net.
Scaderea TVA din Romania face parte dintr-un pachet de masuri de relaxare fiscala care incearca sa inverseze efectele austeritatii impuse de guvernul Boc.
Bloomberg sustine ca Romania incearca sa inverseze efectele uneia dintre cele mai aspre austeritati din Uniunea Europeana pentru a da un impuls consumului si a aduce puterea de cumparare mai aproape de cele ale statelor vestice ale UE. Dupa ce a redus deficitul bugetar de la 7,2% in 2009 la 1,8% anul trecut, guvernul planuieste sa relaxeze politica fiscala pana in 2018, sustine Ponta.
Vine scadenta pentru banci in problema clauzelor abuzive, titreaza capital.ro.
Procesele dintre ANPC si bancile comerciale pe clauze abuzive, cu efecte asupra tuturor contractelor de credit incheiate inainte de 2010, au intrat in line dreapta, la mai bine de un an dupa ce au fost inregistrate pe rolul instantelor. FMI s-a aratat deja ingrijorat.
Deciziile favorabile consumatorilor din litigiile incheiate pana acum au pus in garda Fondul Monetar International, care avertizeaza ca exista riscuri pentru stabilitatea financiara daca bancile vor pierde si cu ANPC.
Noul Cod Fiscal ne va spune cat ne costa reducerea TVA, anunta romanialibera.ro.
TVA va fi redusa la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agroalimentare, inclusiv la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publice, a anuntat premierul Victor Ponta. Consultantii fiscali avertizeaza insa ca scaderea veniturilor la buget in urma reducerii TVA va fi acoperita din cresteri de taxe si impozite. Iar, pe termen scurt, pretul la raft al alimentelor nu va scadea.
Guvernul avea de ales intre scaderea TVA la alimente si reducerea cotei standard de TVA la 20%. „Cu siguranta ca s-a tinut cont de impactul fiscal mai redus al primei variante atunci cand s-a luat aceasta decizie“, ne-a spus consultantul fiscal Dan Schwartz.
Comentarii articol (1)