Noul Cod fiscal si Noul Cod de procedura fiscala au fost adoptate in aceasta saptamana de Senat, in calitate de prima camera sesizata. Astfel, documentele urmeaza sa fie trimise la Camera Deputatilor pentru votul final.
Senatorii au aprobat cele doua coduri cu cateva amendamente fata de variantele lansate in dezbatere publica. Printre cele mai importante noutati se numara modificarea modului de impozitare a microintreprinderilor fara angajati si eliminarea obligatiei avocatilor, contabililor, bancilor etc. de a raporta catre Fisc tranzactiile efectuate de clientii lor.
Cititi pe larg despre aceste subiecte AICI si AICI.
Regimul de sanctionare a firmelor pentru banii nejustificati din casele de marcat se va modifica din 8 mai, data la care va intra in vigoare unele dintre prevederile OUG nr. 8/2015.
Potrivit documentului, inspectorii antifrauda vor aplica avertismente si amenzi in functie de diferentele de bani gasite in casele de marcat, inainte de a decide sa suspende activitatea firmelor.
In plus, activitatea operatorilor economici va fi suspendata numai daca acestia se afla la a doua abatere inregistrata in doi ani, pentru sume mai mari de 300 lei.
Mai multe informatii gasiti in acest articol.
Bacsisul va fi fiscalizat si este reglementat prin OUG nr. 8/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 285 din 28 aprilie 2015.
Conform noilor dispozitii, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta.
Bacsisul se evidentiaza pe un bon fiscal distinct, iar firmele sunt cele care decid banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor.
Cititi articolul integral AICI.
Firmele sunt obligate sa se asigure ca banii angajatilor sunt trecuti in Registrul de bani personali, dupa cum stabileste un act normativ recent intrat in vigoare.
Modelul registrului a fost propus vineri de Ministerul Finantelor, fiind inclus intr-un proiect de act normativ lansat in dezbatere publica la acea data.
Aflati din acest material ce reguli de completare a registrului propune MFP.
Exceptia de la reconsiderarea ca activitati dependente, a celor care genereaza venituri din profesii libere, precum si a drepturilor de autor si a drepturilor conexe, ar putea fi eliminata, se mentioneaza intr-un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, lansat recent in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor.
Concret, documentul aflat in dezbatere publica urmeaza sa abroge punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal.
Detalii AICI.
Curtea Constitutionala (CCR) a admis recent o exceptie de neconstitutionalitate a unor prevederi din Codul muncii referitoare la suspendarea contractului de munca atunci cand angajatorul formuleaza o plangere penala impotriva salariatului.
Ca urmare a deciziei CCR, la momentul formularii unei plangeri penale impotriva salariatului, angajatorul nu va mai putea sa suspende contractul individual de munca al acestuia.
Puteti afla mai multe detalii de AICI.
Din 1 mai, persoanele asigurate in sistemul de sanatate romanesc trebuie sa respecte noi reguli atunci cand au nevoie de servicii medicale sau farmaceutice. De la aceasta data, calitatea de asigurat se poate dovedi, in mod obisnuit, cu ajutorul cardului national de sanatate.
Acest nou instrument este emis pentru toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani, dupa cum informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in timp ce minorii beneficiaza gratuit de servicii medicale.
Cititi articolul integral AICI.
Producatorii agricoli persoane fizice trebuie sa aiba din 1 mai un atestat de producator, pe care il vor utiliza in locul certificatului de producator folosit anterior. Cei care nu vor respecta aceasta regula risca amenzi de pana la 22.500 lei.
Atestatul de producator reprezinta documentul eliberat persoanei fizice care desfasoara activitate economica in sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia, si care atesta calitatea de producator agricol persoana fizica.
Detalii AICI.
Angajatorii sunt obligati sa respecte normele legale privind securitatea si sanatatea in munca (SSM), dupa cum stabileste legislatia in vigoare.
Astfel, angajatorul este obligat sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, prevede Codul muncii. Acest lucru este valabil chiar daca angajatorul apeleaza la persoane sau servicii exterioare, situatie care nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
Cei care nu se conformeaza regulilor de SSM sunt pasibili de amenzi de maximum 10.000 lei.
Aflati din acest material care sunt principalele amenzi care se aplica in domeniul SSM.
Comentarii articol (0)