In vara anului trecut, parlamentarii au stabilit prin lege ca parintii trebuie sa beneficieze anual de o zi lucratoare libera pentru a-si putea duce copiii la medic. Totusi, chiar daca Legea nr. 91/2014 a intrat deja in vigoare, aceasta inca nu se poate aplica in lipsa normelor. De aceea, MS a lansat vineri in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor legii.
Pentru a putea sa beneficieze anual de o zi lucratoare libera, unul dintre parintii copilului va trebui sa depuna la angajator, cu minimum 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, o cerere (modelul acesteia este anexat la articol) si o declaratie pe propria raspundere. Din declaratie trebuie sa reiasa faptul ca, in anul respectiv, celalalt parinte n-a solicitat ziua libera si nici n-o va face.
Nota: In cazul in care solicitarea este facuta de catre reprezentantul legal al copilului, va mai trebui depusa si o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal.
Vizita la doctor va putea fi facuta atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat, iar dupa control parintele va trebui sa prezinte medicului de familie rezultatul examinarii. Apoi, acesta va elibera o adeverinta pentru parinti si, dupa caz, o scutire medicala pentru copil.
"Pe baza documentelor (privind rezultatul controlului medical - n.r.) prezentate de parinte sau, dupa caz, persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului la domiciliul sau, medicul de familie al copilului elibereaza o adeverinta, din care rezulta efectuarea controlului medical. (...) In situatia in care ziua libera a fost acordata in cursul anului scolar, iar copilul frecventeaza o forma de invatamant preuniversitar, medicul de familie va elibera si o scutire medicala pentru copil", este prevazut in proiectul MS.
Conform propunerii de act normativ (pdf), parintii vor justifica ziua libera primita prin depunerea la angajator, in cel mult cinci zile lucratoare, a adeverintei de la medicul de familie (modelul acesteia este anexat, de asemenea, la articol).
"Ziua lucratoare libera acordata se justifica prin depunerea la angajator a adeverintei (...), eliberata de catre medicul de familie fara perceperea de taxe, in termen de 5 zile lucratoare de la data eliberarii acesteia", scrie in documentul mentionat.
Conform Legii nr. 91/2014, ziua lucratoare libera este acordata anual pentru a verifica starea de sanatate a copilului si de aceasta pot beneficia parintii/reprezentantii legali care sunt asigurati in sistemul medical autohton.
Regula se aplica minorilor care au o varsta de pana la 18 ani si care se afla in ingrijirea si intretinerea parintilor/reprezentantilor legali.
"Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acorda tot o zi lucratoare libera pe an, pentru ingrijirea sanatatii copiilor, ca si in cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai multi copii se acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul", scrie in lege. De retinut este ca, daca niciunul dintre parinti nu cere ziua libera, aceasta nu poate fi reportata in urmatorul an.
Desi angajatorii care nu acorda ziua libera pot fi amendati cu sume cuprinse intre 500 si 1.500 de lei, acestia nu sunt obligati sa plateasca drepturile salariale aferente zilei respective.
Daca in urma verificarilor angajatorul constata ca ambii parinti au solicitat ziua libera, acestia nu vor mai putea sa beneficieze niciodata de prevederile Legii nr. 91/2014.
Atentie! Prevederile proiectului de hotarare nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.