Parintii pot sa beneficieze anual de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor in baza prevederilor Legii nr. 91/2014. Liberul se acorda pentru a permite salariatilor sa ajunga in fiecare an la medic pentru verificarea starii de sanatate a copiilor.
De aceasta zi libera pot sa beneficieze, la cerere, doar parintii sau, acolo unde este cazul, reprezentantii legali ai copiilor. Iar angajatorii sunt indreptatiti sa decida daca platesc sau nu drepturile salariale aferente. "Persoanele (...) au dreptul la liber, in conditiile prevazute de prezenta lege, pentru ingrijirea sanatatii copilului, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente", scrie in actul normativ, fiind subliniat ca dreptul este strans legat de calitatea de asigurat in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Totodata, dreptul este acordat pentru copiii minori cu varste de pana la 18 ani care se afla in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali.
Doar unul dintre parinti sau reprezentantii legali poate sa ceara acodarea zilei libere intr-un an. In caz contrar, acestia nu mai pot sa ceara acest drept niciodata. "In cazul in care, in urma unor verificari efectuate de catre angajator, se constata ca ambii parinti au solicitat liberul contrar legii, va fi anulata posibilitatea ulterioara de a mai beneficia, vreodata, de prevederile legii", scrie in Legea nr. 91/2014.
In aceeasi ordine de idei, trebuie retinut si ca ziua libera nu se poate reporta. Daca parintii nu solicita acordarea liberului intr-un an, acesta se pierde.
Important! In functie de numarul de copii, angajatorii pot acorda una sau doua zile libere. Daca o familie are unul sau doi copii, parintii au dreptul la o zi libera, insa daca au trei sau mai multi, vor primi doua (consecutive sau separate, in functie de cum decide angajatorul).
Cererea se depune cu cel putin 15 zile inainte
Procedura prin care trebuie solicitata ziua libera a fost reglementata prin HG nr. 576/2015, publicata in Monitorul Oficial nr. 542 din 21 iulie, data la care a si intrat in vigoare.
Potrivit actului normativ, pentru a solicita angajatorilor ziua libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, parintii trebuie sa depuna o cerere scrisa cu minimum 15 zile inainte de vizita la medic.
Totusi, acesta nu este singurul act necesar. Cererea trebuie sa fie insotita de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca celalalt parinte n-a cerut si nici nu va cere liberul pentru anul respectiv. In plus, pentru copiii care au reprezentanti legali este necesara si o copie a documentului prin care se demonstreaza aceasta calitate.
Potrivit normelor publicate marti, parintii nu sunt constransi sa apeleze doar la medicii din sistemul public de sanatate. Acestia pot alege sa verifice sanatatea copiilor si in sistemul privat.
Dupa control, parintii dau angajatorului o adeverinta de la medicul de familie
Odata efectuat controlul medical, parintii au de facut si un drum la medicul de familie, scrie in normele Legii nr. 91/2014.
Mai exact, "dupa efectuarea controlului medical, parintele sau reprezentantul legal al copilului are obligatia de a prezenta medicului de familie al copilului documentele ce contin rezultatul controlului medical". In baza acestor acte, medicul de familie elibereaza o adeverinta care sa demonstreze efectuarea controlului.
Practic, liberul poate fi justificat prin depunerea la angajator, in maximum cinci zile lucratoare de la eliberare, a adeverintei de la medicul de familie.
Pe deasupra, daca parintii trebuie sa justifice absenta copiilor de la scoala, medicul de familie elibereaza si o scutire medicala.
Angajatorii, amendati daca refuza sa acorde zile libere
Daca angajatorii au libertatea de a decide sa plateasca sau nu parintii pentru liberele acordate, acestia sunt obligati sa le accepte cererile, prevede Legea nr. 91/2014.
Totusi, pentru a nu risca sa le fie afectata activitatea, atunci cand exista mai multe cereri simultane, acestia pot sa programeze liberele prin rotatie. "In cazul mai multor cereri simultane din partea angajatilor pentru acordarea liberului, care depaşesc 5% din numarul total de angajati, angajatorul va programa, prin rotatie, zilele lucratoare libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea", dispune actul normativ.
Daca angajatorii incalca dreptul parintilor de a beneficia anual de o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor, inspectorii de munca pot sa-i amendeze cu sume cuprinse intre 500 si 1.500 de lei.
Atentie! Aceste prevederi sunt aplicabile in egala masura pentru angajatorii publici si cei privati.
Parintii ar putea sa beneficieze in viitor de concediu de acomodare
In primavara acestui an, Ministerul Muncii a propus introducerea unui nou tip de concediu: cel de acomodare pentru perioada in care salariatilor li se incredinteaza un copil in vederea adoptiei.
Propunerea de act normativ -- prin care s-ar putea aduce modificari semnificative la Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei -- dispune ca acest concediu ar urma sa aiba o durata de cel mult 90 de zile, timp in care salariatul va primi si o indemnizatie lunara.
Mai precis, concediul de acomodare va fi acordat la cerere, iar perioada acestuia va fi considerata vechime in munca, in serviciu si in specialitate.
Referitor la indemnizatia aferenta concediului de acomodare, aceasta va avea un cuantum de 6,8 ISR. Avand in vedere ca, in prezent, Indicatorul Social de Referinta are o valoare de 500 de lei, indemnizatia va fi de 3.400 de lei.
Atentie! Angajatorii care vor refuza acordarea concediului de acomodare vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.