Cei mai bogati romani castiga de opt ori mai mult decat cei mai saraci, informeaza adevarul.ro.
Persoanele cu cele mai mici venituri obtin aproximativ 300 de lei lunar, in timp ce incasarile persoanelor instarite trec de 2.400 de lei lunar. Jumatate din populatie are salarii mai mici decat minimul pe economie, arata statisticile oficiale.
Din datele privind veniturile si cheltuielile romanilor, prezentate de Institutul National de Statistica (INS) in lucrarea "Coordonate ale nivelului de trai in Romania", reiese ca cele mai bogate persoane castiga in medie 2.415 lei lunar, iar cele mai defavorizate - 318 lei lunar.
Patru banci grecesti, prezente si in Romania, plasate de Fitch in "incapacitate partiala de plata", anunta capital.ro.
Agentia de evaluare financiara Fitch Rating a plasat luni in "incapacitate partiala de plata" patru mari banci grecesti, prezente si in Romania, ca urmare a instituirii unui control asupra capitalului in tara pentru a impiedica o scurgere masiva de lichiditati si pentru a evita panica bancara.
"Degradarea ratingului NBG (National Bank of Greece), Piraeus, Eurobank si Alpha reflecta, in opinia Fitch, faptul ca aceste banci au esuat si ar fi intrat in incapacitate de plata, daca n-ar fi fost impus un control asupra capitalurilor, data fiind afluxul de retrageri ale depozitelor si decizia Bancii Centrale Europene din 28 iunie de a nu mari plafonul lichiditatilor de urgenta pentru Banca Greciei", explica agentia intr-un comunicat.
Curentul este de patru ori mai scump decat gazul si de doua ori mai taxat. Ce platesti, de fapt, in factura la utilitati, scrie economica.net.
Circa 32% din pretul final la energie electrica il reprezinta pretul marfii energie. La gaz, marfa reprezinta circa 55% din pretul final. Energia electrica este mai scumpa de patru ori decat gazul pentru ca este incarcata de o sumedenie de taxe si tarife, care alimenteaza multe companii de stat si private. La gaz, situatia este mult mai simpla.
Unitatea de energie creata din electricitate este de patru ori scumpa decat cea produsa din gaze, pentru ca energia electrica este suprataxata. Platim in factura 1 MWh de gaz, in medie, cu 110 lei, fara TVA, in timp ce 1 MWh de energie electrica este circa 430 de lei, fara TVA.
Unde poate fi lovita Romania de furtuna din Grecia, titreaza romanialibera.ro.
Primele efecte ale crizei din Grecia se fac simtite in Romania. Leul s-a depreciat in raport cu principalele valute, iar statul se imprumuta la costuri din ce in ce mai mari. Insa panica ce se poate raspandi pe piete poate crea probleme mult mai mari. Intre timp, romanii care au ales o vacanta de neuitat in insulele grecesti trebuie sa plece cu portofelul plin de bani, deoarece cardul este un obiect nefolositor, comerciantii preferand cash-ul. De asemenea, se asteapta greve si posibile proteste publice.
Grecii golesc bancomatele, isi fac provizii de alimente si de carburanti. Referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie, in urma esecului negocierilor cu creditorii externi, a creat panica, fenomenul propagandu-se pe pietele internationale.
Comentarii articol (0)