Iluminarea inteligenta face ca oamenii sa se simta bine, aducand o crestere in moralul angajatilor lucru ce ii ajuta sa se concentreze asupra indeplinirii sarcinilor de serviciu.
Sanatatea ochilor
Institutul Fraunhofer pentru Planificarea si Organizarea Fortei de Munca (Germania) a realizat un studiu pe un esantion de 2700 de persoane raspandite pe patru continente Asia, Europa, USA si Australia, in toamna anului 2013. Acesta a avut scopul de a determina mai bine ce fel de lumina ii este necesara unui anume invidid aflat intr-o locatie “specifica” .
Obosirea ochilor este regasita la mai mult de 60% din persoanele chestionate. Aceste neplaceri pot fi reduse printr-un nivel de lumina adecvat balansand ratia de lumina, optimizarea umbrelor, si evitarea expunerii la o lumina reflectata. Simtul nostru viziual va fi in aceste conditii optimizat datorita folosirii eficiente a muschilor oculari. 82% din persoanele chestionate au indicat ca se expun luminii artificiale la aproximativ 6 ore in zilele de iarna si peste 75% dintre ei se expun aceluiasi numar de ore si pe timpul verii. Asta demonstreaza cat de important este iluminatul in fiecare zi de munca si ne arata cat de mult conteaza ca lumina artificiala sa se imbine perfect cu cea naturala.
Eficienta angajatilor prin cresterea performantei vizuale, a confortului vizual, dar si prin impactul biologic al luminii de calitate
Doar in cateva birouri din experimentul amintit s-au montat sisteme de iluminat cu LED ce permit ajustarea intensitatii luminii pentru a satisface nevoile utilizatorilor. Restul de 81% din persoanele participante la chestionar s-au plans ca nu au optiuni de a controla nivelul luminii sau acesta este limitat. S-a concluzionat ca starea de bine a oamenilor creste odata cu numarul optiunilor de ajustare a luminii din incapere.
Buna vizibilitate si conditiile de iluminare ajuta la asigurarea starii de confort a angajatilor si implicit la cresterea randamentului acestora in timpul programului de lucru.
Reducerea costurilor (investitie + mentenanta)
Lumina are un rol extrem de important in eficienta energetica a unei cladiri.
Sistemele de iluminat inovative, ce folosesc tehnologia LED, reduc efectul de stralucire si distribuie in mod uniform lumina pe o anumita suprafata, fapt ce contribuie major alaturi de posibilitatea de management a luminii la realizarea unor spatii de iluminat ecologice.
Distinctia de cladire verde vine alaturi de numeroase beneficii atat economice cat si sociale: venituri din chirii si preturi de vanzare mai mari, reducerea semnificativa a costurilor de exploatare si de energie dar si imbunatatirea bunastarii si productivitatii angajatilor.
Reducerea costurilor cu iluminatul si mentenanta sistemului de iluminat la inlocuirea tuburilor de neon cu tuburi LED, este de minim 50%, dar impactul asupra starii de confort a personalului poate fi considerat nepretuit.
Daca se mai introduce si un sistem de management al luminii, atunci reducerea costurilor poate fi de peste 65%, potrivit aceleasi surse.
In ceea ce priveste reducerea mentenantei, aceasta se datoreaza duratei de viata de peste 30.000 ore ale produselor de iluminat cu LED fata de numai 8.000 de ore cele cu neon, cat si a garantiilor oferite pe perioade de minim 2 ani de zile, timp in care furnizorul are obligatia de a inlocui produse care se deterioareaza din motive de fabricatie.
Protejarea mediului prin reducerea consumului de energie si al amprentei de carbon
Construirea durabila este o contributie activa la salvarea resurselor pentru stabilirea bazei existentiale a generatiilor viitoare. Statisticile arata de exemplu ca in 2009, consumul total de energie electrica in cele 27 state membre ale UE a ajuns la 2 719 TWh (Eurostat), din care 14% pentru iluminat. In ipoteza unei economii de energie electrica de pana la 70%, s-ar putea economisi pana la 266 TWh.
Comentarii articol (0)