__________
ACTUALIZARE (01.04.2017): Proiectul a devenit ulterior Legea 25/2017.
__________
Senatorii au aprobat recent introducerea unor prevederi speciale referitoare la pedepsirea persoanelor care jignesc, ameninta, intimideaza sau lovesc avocati. Modificarile sunt incluse intr-o Propunere legislativa privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, la sfarsitul lunii iunie.
Concret, Legea avocatilor va avea un capitol special dedicat infractiunilor si pedepselor, care va cuprinde, pe langa sanctiunile aplicabile avocatilor, si cele aplicabile persoanelor cu care acestia interactioneaza.
Astfel, folosirea de cuvinte/gesturi jignitoare fata de avocati, in cadrul unei proceduri judiciare, va fi pedepsita cu inchisoare de la o luna la sase luni sau cu amenda.
Persoanele care vor face declaratii false -- tot in cursul unei proceduri judiciare -- cu scopul de a intimida sau de a se razbuna pe avocati vor risca sa stea la inchisoare intre trei luni si un an sau sa fie amendati.
"Declararea publica necorespunzatoare a adevarului, cu scopul de intimidare sau de razbunare, in cursul unei proceduri judiciare, de catre o persoana, prin care se imputa savarsirea de catre un avocat a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave prin sau in legatura cu prestatiile sale profesionale, se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda", scrie in proiectul de lege.
In ceea ce priveste amenintarea avocatului in timpul/in legatura cu exercitarea profesiei de catre acesta, pedeapsa va fi inchisoarea de la trei luni la doi ani. Totodata, in aceleasi conditii, lovirea sau alte acte de violenta savarsite impotriva avocatilor vor fi pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani.
Cei care vor savarsi aceste infractiuni vor putea fi trasi la raspundere in baza plangerii avocatului, insa in cazul actelor de violenta actiunea penala va putea fi inceputa si din oficiu. Raspunderea penala va fi inlaturata daca plangerea prealabila va fi retrasa sau daca partile se vor impaca.
Atentie! Daca amenintarile sau actele de violenta vor viza sotul sau rudele apropiate ale avocatilor, limitele speciale de pedeapsa vor fi majorate cu jumatate.
Amenintarile si actele de violenta impotriva avocatilor sunt pedepsite in prezent de Codul penal
In prezent, amenintarile si actele de violenta asupa avocatilor sunt pedepsite in baza Codului penal.
Mai exact, amenintarea, lovirea (sau alte violente), vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul -- savarsite impotriva unui avocat in legatura cu exercitarea profesiei -- sunt sanctionate cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea in cauza, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate.
Potrivit actului normativ amintit, amenintarea se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda, iar lovirea - cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda. Vatamarea corporala din culpa este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda, in timp ce lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte sunt pedepsite cu inchisoare de la sase la 12 ani. Referitor la omor, Codul penal stabileste o pedeapsa cu inchisoarea de la zece la 20 de ani (plus interzicerea exercitarii unor drepturi).
"Savarsirea unei infractiuni impotriva unui judecator sau procuror ori impotriva bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele comise (...), daca privesc un membru de familie al judecatorului sau al procurorului", mai scrie in document, cu precizarea ca prevederile se aplica si in cazul infractiunilor impotriva avocatilor.
Atentie! Prevederile prezentate NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputatilor, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)