Trebuie sa ne ferim copiii de bauturile foarte reci, vara? Pot acestea, sau inghetata, sa le provoace micutilor dureri de gat? Am rugat-o pe Dr. Cristina Goanta,medic specialist ORL in cadrul Spitalului de Urgenta „Sf. Pantelimon” si in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria, sa ne explice care este legatura dintre alimentele sau bauturile foarte reci si “rosul in gat”.
„Cele mai frecvente cauze ce duc la durere in gat sunt respiratia pe gura (produce uscarea gatului si irita faringele), gripa, mononucleoza infectioasa, corpi straini la nivelul faringelui, faringitele virale sau interventiile chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia). Exista unele studii care spun ca lichidele reci scad imunitatea locala si astfel creste riscul ca unele particule nocive sa afecteze faringele”, explica Cristina Goanta.
Totusi, atrage ea atentia, cea mai frecventa cauza a durerilor in gat nu sunt apa prea rece sau inghetata, ci infectia, fie ea virala sau bacteriana: „Deci spalatul pe maini inainte de fiecare masa si evitarea contactului cu oamenii ce au afectiuni ale faringelui sunt cele mai importante metode de preventie, chiar daca par un cliseu”.
Uneori, bauturile reci ajuta la durerea de gat
Atunci cand pe copil il doare deja gatul, cel mai bine ar fi sa nu primeasca alimente foarte reci, mai spune specialistul ORL. Totusi, exista unele situatii in care inghetata, de exemplu, i-ar putea alina durerea.
„Daca durerea este aparuta dupa o operatie la nivelul faringelui (scoaterea amigdalelor sau a vegetatiilor adenoide), atunci inghetata sau bauturile reci se pot dovedi benefice si scad durerea si inflamatia locala, uneori fiind utile si in controlul sangerarii postoperatorii. In schimb, daca durerea este data de o infectie, este de preferat sa se consume lichide la temperatura camerei sau caldute. Dar niciodata fierbinti, deoarece vor produce iritatie locala si vor potenta durerea!”, atrage atentia Cristina Goanta.
Si, nu uita, in orice afectiune a gatului, hidratarea este foarte importanta. Iar astfel vine si o veste buna pentru cei mici de la medicul specialist: „Si suptul acadelelor ajuta, deoarece creste cantitatea de saliva eliberata local, iar zona este astfel mai hidratata si scade senzatia dureroasa”. Iar daca bomboanele sunt si fara zahar, cu atat mai bine!
Factori de risc pentru “rosu in gat”
Potrivit Cristinei Goanta, copiii si adolescentii sunt printre cele mai afectate categorii de persoane, care au un risc mai mare de a suferi de „rosu in gat”. Dar se pot confrunta mai des cu dureri de gat si persoanele fumatoare sau cele care sunt expuse fumului de tigara, persoanele alergice, cele expuse la substante toxice, cele care sufera de infectii sinusale cronice, cele care petrec mult timp in spatii inchise sau persoanele care au imunitatea scazuta.
„Unele persoane vor suferi de durere in gat daca respira aer uscat. De exemplu, daca vor calatori in tari cu clima prea uscata sau daca umiditatea e foarte scazuta. Acesti factori sunt insa atenuati daca respirati pe nas”, mai spune specialistul ORL.
Comentarii articol (0)