Poate ai primit recent o notificare de la Microsoft care anunța schimbarea termenilor și condițiilor și a politicii de confidențialitate. N-aș fi început să scriu despre asta dacă Horacio Gutierrez, Deputy general counsel la Microsoft, n-ar fi ieșit public să spună:
Simplificăm termenii și condițiile serviciilor și politica de confidențialitate deoarece considerăm că o transparență reală începe cu termeni și politici pe șleau, pe care oamenii să le poată înțelege clar. Pe măsură ce serviciile noastre evoluează, trebuie să continuăm să vă câștigăm încrederea. Aceste schimbări încearcă să facă exact asta.
[We are simplifying the services agreement and privacy statement because we believe that real transparency starts with straightforward terms and policies that people can clearly understand. As our services evolve, we recognize we must continue earning your trust. These changes aim to help do just that.]
Serios? Ia să vedem cum stăm la capitolul claritate, transparență și încredere. Eu am făcut un test și am spicuit așa:
Una – să zicem – lejeră: Colectăm date despre preferințele și interesele dumneavoastră.
Rapidist, dinamovist sau stelist – Microsoft colectează informații despre preferințele tale, așa că știe care este echipa ta favorită de fotbal din știrile pe care le citești căutând informații cu motorul de căutare Bing sau din link-urile pe care le accesezi via servicii Microsoft. Plus ce tranzacții urmărești la bursă și ce orașe adaugi în aplicația de vreme. În alte cuvinte pe unde ești sau unde intenționezi să mergi. Dar oricum îți știe locația din GPS, ori prin aproximarea celulelor de semnal de la telefon, ori prin accesarea rețelelor Wi-Fi dacă ești pe mobil sau tabletă, ori prin adresa IP dacă ești la calculator.
Una – hyper – panică: Colectăm conținutul fișierelor și al comunicațiilor.
Asta înseamnă că tot conținutul documentelor, pozelor, videoclipurilor poate fi citit de Microsoft. o_O
Inclusiv conținutul corespondenței trimise sau primite – cum ar fi titlul și conținutul mailurilor, mesajele din chat, plus înregistrările audio și video ale mesajelor și transcrierea comenzilor vocale.
Ok, poate zici că da, e ok, și Google face asta pentru Drive și nici nu are cum altfel, că toate sunt la fel – dar Microsoft face asta pentru majoritatea serviciilor, nu doar pentru SkyDrive! Vezi lista completă a serviciilor aici.
Dar să ne liniștim, zice Microsoft la secțiunea Advertising, fiindcă nu folosesc informațiile acestea pentru a trimite reclame targhetate. Ci doar ca să îți poată oferi și personaliza serviciile. OK, dar cu datele personale din fișiere ce se întâmplă? Politica de confidențialitate nu menționează acest aspect – minus un punct la capitolul transparență.
În schimb, ce se menționează este că Microsoft poate trimite datele pe care le colectează firmelor de publicitate pentru ca acestea să completeze datele pe care le au ei despre tine cu datele pe care le colectează Microsoft. În caz că vă întrebați cum e posibil tehnic, poate ați auzit de cookies?
Hmm, te simțeai cât de cât protejat fiindcă ai bifat opțiunea Do Not Track în browser? Ei bine, sub argumentul că nu există un standard agreat de industrie în ceea ce privește felul cum ar trebui interpretată opțiunea Do Not Track, Microsoft a decis să nu o ia în considerare.
Deci, da, Horacio nu s-a dezmințit – termenii sunt foarte clari, doar la capitolul construirea încrederii și transparență stăm mai prost. AM mai zis că schimbarea de politică e valabilă pentru aproape toate serviciile Microsoft?
Dar să nu ne lăsăm descurajați – poate este doar momentul să luăm mai serios în considerare alternativele de programe care există. Mă refer la programele cu licență liberă și care respectă viața privată. De exemplu, în loc de Microsoft Office putem folosi Libre Office, în loc de Internet Explorer putem folosi Firefox, în loc de Bing putem folosi Tor sau DuckDuckGo, în loc de Outlook putem folosi Thunderbird, în loc de Skype putem folosi Jabber. Toate se pot descărca gratuit, se instalează ușor și acordă o atenție deosebită vieții private a utilizatorului. Ba putem merge chiar mai departe, în loc de sistemul de operare Microsoft putem folosi Tails, care pornește de pe un simplu stick USB.
Toate programele listate reprezintă alternative viabile pe care le putem folosi cu ușurință – și mulți dintre noi deja o fac. E nevoie doar de acel prim pas de a fi deschiși să cunoaștem despre ele, să avem răbdare să ne acomodăm cu noul lor mod de operare și să încercăm variante de programe pentru a vedea care dintre ele răspund cel mai bine nevoilor noastre.
În exemplele de mai sus m-am referit numai la alternativele pentru serviciile Microsoft, așa că las mai jos o listă de resurse cu explicații mai detaliate, ghiduri și tutoriale pe care le puteți explora indiferent că vreți să folosiți aplicații pentru telefon, tabletă sau calculator, și indiferent de sistemul de operare pe care îl utilizați:
- secțiunea unelte privacy a blogului listează variantele de programe pe care le puteți folosi pentru a vă proteja telefonul și calculatorul (de exemplu pe telefon în loc de WhatsApp puteți folosi TextSecure pentru Android și Signal pentru iPhone);
- ghid despre cum puteți să trimiteți mailuri criptat; și în general mai multe unelte de criptare aici;
- sfaturi, unelte și instrucțiuni despre cum să comunici mai sigur în mediul online;
- informații și unelte despre cum să te protejezi de programele de supraveghere în masă;
- tutoriale video despre GNU, Linux-libre și programe libere;
Dacă mai cunoașteți și alte resurse relevante, lăsați un comentariu pentru a putea completa lista.
----------
Proiectul "Protectia datelor personale este un drept fundamental!" este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați http://www.eeagrants.org
Comentarii articol (0)