ACCES PREMIUM
De ce premium?
SAF-T: ANAF pregătește noi teste de consistență și a început amendarea celor care nu depun declarația 406
În contextul ultimului termen major al calendarului implementării SAF-T (1 ianuarie 2025), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pregătește noi teste de consistență legate de datele incluse în declarația 406. Totodată, autoritățile spun că firmele care nu depun deloc raportarea SAF-T au început deja să fie sancționate.
Articolul continuă mai jos
Pe finalul verii, ANAF a publicat o serie de
noi teste de consistență pe care le recomandă contribuabililor obligați la depunerea
fișierului SAF-T prin formularul 406. În același timp, autoritățile au anunțat
implementarea unor notificări automate pentru cei care fie au probleme la raportările transmise, fie n-au transmis deloc raportări.
Cu ocazia unui
webinar organizat recent de PwC România, reprezentanții ANAF au anunțat că
urmează să apară, în perioada următoare, noi teste de consistență, însă aceștia au confirmat și că
notificările despre probleme vor veni lunar de-acum.
„Desigur, asta este intenția noastră (ANAF să trimită notificări lunar - n. red.), pentru că, până la urmă, scopul nostru este de a primi declarații corecte, pentru a putea utiliza acele date atât în inspecțiile fiscale, cât și în eventualitatea unor demersuri legate de precompletarea unor declarații fiscale. Interesul nostru comun este primirea unor declarații corecte și complete, pentru a utiliza aceste date. Vom implementa, într-adevăr, teste de consistență pentru toate secțiunile și subsecțiunile schemei SAF-T, dar etapizat, pentru că contribuabilii au nevoie de o perioadă în care să-și calibreze sistemele și să-și implementeze corect niște sisteme de validare a datelor. (...)Sigur că trebuie să lăsăm timp contribuabililor să-și implementeze aceste validări asupra datelor pe care le declară prin D406. În perioada următoare, în următoarele luni, probabil că vom dezvolta teste și pentru secțiunea de documente-sursă (facturi de vânzare, facturi de cumpărare). Deci, da, avem acest lucru în vedere, dar momentan rămânem pe zona aceasta de validare a datelor din secțiunea GLM, pentru a lăsa timp pentru calibrarea sistemului”, a precizat
Magdalena Grădinaru, Director general adjunct la Direcția generală de administrare a marilor contribuabili din cadrul ANAF. În acest context, specialiștii de la ANAF spun că s-a ținut cont de feedback-ul primit recent de la contribuabili și că sistemul a suferit multiple calibrări.
Referitor la amenzi, reprezentanții ANAF au subliniat că
inspectorii au început deja să aplice sancțiuni, așa cum
atenționam la începutul anului. Astfel, cei care trebuie să fie atenți sunt cei care nu depun deloc raportările SAF-T.
„La contravenții ar trebui să ne gândim, în principal, la notificarea de nedepunere. Este o obligație neîndeplinită și, atunci, cu siguranță că cei care au depășit termenul înscris pe notificarea de nedepunere vor trebui să se prezinte la organul fiscal teritorial în vederea clarificării situației, a motivelor care au condus la nedepunere. Și -- de ce nu? -- va fi luată în calcul și perioada pentru care nu s-a depus fișierul SAF-T, pentru că una este să fi omis depunerea pe o lună și alta este să fi omis depunerea pentru toată perioada începând cu 2022 sau 2023”, a lămurit
Albert Fruth, Șef birou la Unitatea de management al informației din cadrul ANAF.
„Aș vrea să adaug, legat de marii contribuabili, că noi am avut o serie de notificări transmise, în trei etape, legate de nedepunerea D406, iar noi chiar din 2024 am început cu sancționarea acestei fapte”, a completat Magdalena Grădinaru.
În prezent, raportările SAF-T sunt obligatorii pentru contribuabilii mari și cei mijlocii. Contribuabilii mici vor începe depunerea declarației 406 după 1 ianuarie 2025 (termenul pentru această lună va fi în februarie).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)