Vom monitoriza și vom analiza toate situațiile în care se află contribuabilii, fie că n-au reușit să depună declarații completate integral sau n-au reușit să le depună deloc, iar în situațiile în care identificăm încălcări ale legislației fiscale, din cauze care nu sunt obiective, vom acționa inclusiv contravențional în zona de nedepunere a declarației sau de depunere inconsistență a acesteia”, a atenționat, la o conferință organizată recent de EY România, Magdalena Grădinaru, Director General Adjunct, Activitatea de Control Fiscal, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAF.
Practic, asta înseamnă că autoritățile nu mai sunt dispuse să accepte neconformarea marilor companii, în lipsa unor motive obiective serioase. Conform Codului de procedură fiscală, amenzile se aplică pentru:
- nedepunerea la termenele-limită a fișierului standard de control fiscal - între 1.000 și 5.000 de lei;
- depunerea incorectă ori incompletă a fișierului standard de control fiscal - între 500 și 1.500 de lei.
De altfel, riscul amendării firmelor care nu se conformează a fost subliniat și de specialiștii de la PwC România, într-un podcast recent publicat. „ANAF a transmis deja notificări de nedepunere atât în toamna anului 2022, cât și în primăvara anului 2023 pentru cei care fie nu au depus deloc declarațiile SAF-T, fie le-au depus aproape goale. Anul acesta, aceste demersuri vor fi continuate de ANAF, în sensul în care ne așteptăm să fie un nou val de notificări sau chiar amenzi de nedepunere”, a spus Izabela Stoicescu, Senior Manager.
Fișierul SAF-T se transmite, prin formularul 406, conform regulilor stabilite prin Ordinul ANAF 1.783/2021. În esență, sunt câteva reguli de bază în funcție de care contribuabilii medii și mari pot afla la ce termene să transmită online fișierul de control fiscal.
Firmele care au luna ca perioadă la TVA depun declarația 406 lunar. Iar cele care au ca perioadă la TVA trimestrul, semestrul sau anul, precum și neplătitorii de TVA, depun declarația 406 trimestrial. „Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă”, prevede ordinul.
Situații speciale sunt pentru partea de active a fișierului SAF-T, pentru care se face o depunere anuală (la termenul bilanțurilor anuale), și pentru partea de stocuri, pentru care depunerea se face numai la cererea autorităților.
Comentarii articol (0)