- nedepunerea la termenele-limită a fișierului standard de control fiscal - între 1.000 și 5.000 de lei;
- depunerea incorectă ori incompletă a fișierului standard de control fiscal - între 500 și 1.500 de lei.
1. Vom vedea amenzi la marii contribuabili care nu se conformează - poate chiar pentru fiecare declarație nedepusă. „Au trecut doi ani de la implementarea SAF-T la nivelul marilor contribuabili și, prin raportare la experiența colegilor mei din departamentul de tehnologie, încerc să prezint câteva aspecte pe care să le aveți în vedere pentru anul acesta. Ne asteptăm să înceapă, ca urmare a controalelor derulate, aplicarea amenzilor. Deși sumele sunt ceva mai mici, nu sunt, totuși, de neglijat, pentru că se va putea pune în discuție inclusiv aplicarea amenzilor pe fiecare dintre declarațiile SAF-T nedepuse. Sigur, avem căi de a contesta, de a discuta despre prescripție și o serie de alte aspecte - nu voi intra detalii asupra lor, dar trebuie să aveți mare grijă.”
2. Informațiile din fișierele SAF-T ar putea fi valorificate atât în inspecții fiscale, cât și în verificări documentare. „Analiza acestor date și impactul cel mai mare vor avea loc în perioada care urmează și ne așteptăm ca ele să fie valorificate în inspecții fiscale sau, mai rău, în verificări documentare.”
3. Câteva chestiuni care ar putea atrage atenția ANAF. „Ce anume se va verifica și cum este, probabil, ușor de intuit pentru cei care lucrează în acest domeniu. Se vor verifica încrucișat datele incluse în secțiunile SAF-T - și anume eventualele diferențe dintre balanță și Registrul jurnal, valoarea taxelor din documentele-sursă versus cele din Registrul jurnal. Se vor interpreta datele din SAF-T de către autoritățile fiscale și nu trebuie să uităm că SAF-T conține toate informațiile contabile și fiscale. Nu trebuie să uităm că acestea sunt transmise și trebuie transmise într-un anumit format, urmând codificări și reguli, iar declarația este pregătită în mod automat prin preluarea datelor din sistem. Iar de multe ori excepțiile sau corecțiile manuale nu sunt preluate în SAF-T.”
4. Analizele ANAF vor fi, probabil, semiautomatizate. „Pe de altă parte, ne așteptăm ca însăși ANAF să analizeze semiautomat, pe baza unor criterii prestabilite, aceste informații, coduri de taxă, codificări de clienți. Iar în această circumstanță în care discutăm despre tehnologie, din cauza modului în care datele sunt înregistrate în sistemele contabile, este foarte posibil să apară diferențe la nivel de conturi contabile, tranzacții, declarații fiscale, iar datele raportate în SAF-T să nu corespundă cu cele din sisteme sau alte declarații fiscale.”
5. Dacă e vorba de verificări documentare, sigur vom vedea impuneri suplimentare. „Atunci când discutăm despre verificări documentare, ne așteptăm ca rezultatele acestora să se regăsească în sume pe care să le impună organele fiscale contribuabililor.”
Fișierul SAF-T se transmite, prin formularul 406, conform regulilor stabilite prin Ordinul ANAF 1.783/2021. În esență, sunt câteva reguli de bază în funcție de care contribuabilii medii și mari pot afla la ce termene să transmită online fișierul de control fiscal.
Firmele care au luna ca perioadă la TVA depun declarația 406 lunar. Iar cele care au ca perioadă la TVA trimestrul, semestrul sau anul, precum și neplătitorii de TVA, depun declarația 406 trimestrial. „Data-limită pentru transmiterea declarațiilor informative D406 privind fișierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă”, prevede ordinul.
Situații speciale sunt pentru partea de active a fișierului SAF-T, pentru care se face o depunere anuală (la termenul bilanțurilor anuale), și pentru partea de stocuri, pentru care depunerea se face numai la cererea autorităților.
Implementarea fișierului SAF-T a început etapizat pentru marii contribuabili - în esență, la 1 ianuarie și la 1 iulie 2022. La contribuabilii mijlocii, implementarea a început la 1 ianuarie 2023, iar pentru contribuabilii mici va începe la 1 ianuarie 2025.
Notă: Informații mai multe despre fișierul SAF-T pot fi găsite în secțiunea noastră specială de aici.