Hotararea Consiliului de Mediere nr. 39/2015 privind aprobarea Statutului de mediator a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 570 din 30 iulie 2015. Documentul fusese adoptat anterior in sedinta Consiliului de Mediere din data de 18 iulie 2015.
Potrivit actului normativ, profesia de mediator este libera si independenta si este exercitata in scopul acordarii de sprijin partilor aflate in orice faza a conflictului, de catre o terta persoana specializata in calitate de mediator, in vederea obtinerii unei solutii reciproc convenabile, stabilita de comun acord de parti si mediator.
Medierea reprezinta o solutie alternativa de solutionare a disputelor si este folosita pentru restabilirea dialogului, comunicarii si echilibrului atunci cand exista un conflict intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.
Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea si sa nu divulge altor persoane informatii despre care ia cunostinta in cursul activitatii de mediere.
Exercitarea profesiei de catre mediator se face in conditii de neutralitate, mediatorul neputand avea vreun interes fata de obiectul medierii si de impartialitate, pastrand permanent un echilibru intre parti.
Totodata, actul normativ stabileste ca Mediatorul isi desfasoara activitatea cu competenta profesionala, prin folosirea cunostintelor adecvate, a abilitatilor practice specifice si prin pregatirea initiala si continua necesare pentru furnizarea unui serviciu calitativ.
Profesia de mediator se exercita numai de catre mediatorii autorizati, care constituie Corpul Profesional al Mediatorilor din Romania, inscrisi in Tabloul Mediatorilor (lista mediatorilor autorizati in 2015 poate fi consultata aici) , la sectiunea ”activi”, intocmit si publicat de Consiliul de Mediere.
Pentru ca o persoana sa devina mediator trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
- sa fie absolventa de studii superioare;
- sa aiba cel putin trei ani vechime in munca;
- sa fie apta din punct de vedere medical;
- sa se bucure de o buna reputatie si sa nu fi fost condamnata definitiv;
- sa fie absolventa a cursurilor pentru formarea mediatorilor si sa fi promovat examenul de evaluare sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu;
- sa fie autorizata ca mediator, in conditiile legii si a statutului profesiei de mediator.
Statutul profesiei de mediator este disponibil, integral, in fisierul alaturat (pdf).